Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Осем отличия в "Млад фермер" за младите специалисти на ПГЗ "Тодор Рачински"

Прекрасно представяне на учениците от Професионална гимназия по земеделие "Тодор Рачински"- гр. Генерал Тошево, на Националното състезание "Млад фермер", което се провежда от 25 до 27 март т.г., в гр. Долни Дъбник. В тазгодишната надпревара „Млад фермер“ - регионален етап за Северна България, взеха участие 81 ученика от 28 професионални  гимназии.

Двама са, представилите се по забележителен начин - възпитаници на ПГЗ "Тодор Рачински"- гр. Генерал Тошево, споделиха от ръководството на гимназията. Антонио Митков е спечелил три златни медала и първо място в модул "Механизация на селското стопанство". Самуил Иванов - два бронзови медала и бронз в модул "Растениевъдство".

"Браво момчета! Едно огромно благодаря на техните
научни ръководители агроинжинер Андреева и инж. Димитров. Професионална гимназия "Т. Рачински" се гордее с Вас и Вашите постижения. Продължавайте все така да славите нашия прекрасен град и да представяте достойно нашата гимназия." - написа ръководството на гимназията, по повод представянето на своите възпитаници.

Общо 81 деца се състезаваха, показвайки наученото - в националното състезание „Млад фермер“ - регионален етап Северна България. За пръв път, домакин на надпреварата е Професионална гимназия по селско стопанство „Проф. Иван Иванов“ в град Долни Дъбник. Тазгодишното 10-о издание, се организира от Министерството на образованието и науката и регионалното управление на образованието в Плевен. Партньор на срещата е Аграрен университет в Пловдив.

Юбилейната 10-а надпревара, даде среща на ученици от 28 професионални гимназии - от Ген. Тошево, Златарица, Каварна, Дулово, Бяла Слатина, Исперих, и др, където учениците се обучават по професии, свързани със земеделието. Състезателната надпревара е организирана в три модула - растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство.

ПГСС Иван Иванов-Долни Дъбник

Пред младите растениевъди стоеше предизвикателството за разпознаване на семена от зърнено-бобови, зърнено-житни, , технически и зеленчукови култури. Уменията в резитба на лозови растения и познанията за формиране на насажденията – средностъблен двустранен кордон, излъчи победителите, справящи се най-добре с ножицата.

Доенето на крави и умелото справяне с управлението на трактор по предварително зададен маршрут, показа кои са наблягали в практическите занимания по време на обучението си.

ПГСС Иван Иванов-Долни Дъбник

Една от целите на организаторите е, демонстриране на уменията, които учениците в селскостопанските училища в страната придобиват, както и възможността им да прилагат съвременните технологии в областта на фермерството.

Финалната надпревара в Националното състезание "Млад фермер" ще се проведе от 23 до 25 април в град Добрич.

c