Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Има начин да се задържи вода в почвата и в най-голямата суша, твърди експерт

Въпреки сушата, има възможност влагата в почвата да се запази дори при 42 градуса температура на въздуха и два месеца без дъжд. Това твърди Георги Мантарлиев, фермер, експерт по проблемите на почвеното плодородие и биологичните продукти, основател на Академия за фермери.   

Пред земеделски производители от област Добрич той представи иновативна технология за запазване на влагата в почвата. Засушаването за съжаление е факт, но при прилагане на добри практики, този проблем се минимализира, коментира експертът. Той обясни, че в основата на иновативната технология стои отказът от прекомерно разораване на почвата. „В Добричка област се намират едни от най-хубавите земи в света, като почвен и климатичен фактор. Но в Добрич, като казваш на някой да не оре, все едно му казваш: „Не прави бизнес!” – поясни Георги Мантарлиев.  Според него, плугът е едно от оръдията, които най-бързо разрушават почвеното плодородие, което води до загуба на влага. 75 % от водата в почвата се губи от човешка дейност, убеден е експертът. Той твърди, че винаги, когато почвата се обработва, се нарушава т. нар. биологично общество в нея, разрушават се нейните капиляри, които складират почвената влага. Ако се прилага правилно практиката с минимална обработка, все едно че земята приема от росата  всеки ден по два-три см дъждовна влага.    Принципът на минимална обработка на почвата се прилага от шест години в различни райони на страната и осигурява високи добиви – по около 1800 кг царевица от декар и 800-1000 кг пшеница, съобщи специалистът. Според него, земеделските стопани са се вторачили прекомерно в растителната защита, химическите торове и препарати, а е необходимо да насочат усилията си в друга посока. „Когато ние обработим почвата  и затворим капилярите, повърхностната влага или дъждът се задържа на повърхността и тогава много лесно го губим – от вятър и от изпарения. Получава се една кора на почвата, която пречи на растенията да получават въздух. Тогава силно е нарушено плодородието” – коментира Мантарлиев.

      Темата за иновациите в почвените обработки и задържането на водата в почвата бе сред въпросите, включени в проведеното обучение по Програмата за развитие на селските райони в хотел „Изида” в Добрич. Лекция за биологичното земеделие представи проф. Витауташ Лиакас. „Необлагодетелствани райони”, „Натура 2000”, „Възлагане на обществени поръчки” – са част от темите, разисквани  на семинара. В срещата участва Лилия Стоянова от МЗХГ, с която участниците дискутираха актуални проблеми на земеделския отрасъл.

c