Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Скоро ще има цели региони без джипита, прогнозира в Добрич председателят на БЛС

„Времето на протестите на специалистите по медицински грижи не е сега, през март, а всяка година, когато се гласува бюджетът на министерството на здравеопазването и на Националната здравно-осигурителна каса. Няма как да се съгласим, че някой просто трябва да изплаща едни пари на някого като твърда заплата, това е остатък от миналото. Ако вървим в такава посока, то това трябва да е за всички. Разбира се, ние не можем без нашите медицински сестри и винаги сме заставали зад тях. Но моите наблюдения показват, че там, където заплатите на сестрите са много ниски, такива са и на лекарите”. Така д-р Иван Маджаров – председател на Българския лекарски съюз коментира пред журналисти в Добрич протестите на специалистите по здравни грижи през последните дни. Проблемът с медицинските сестри е тежък и той се задълбочава от много години, допълни д-р Маджаров. Според него, трябва да има разграничение между специалистите по здравни грижи в институциите, които са на директно финансиране от държавата – РЗИ, РЗОК, детските ясли. Всяка година, когато се приема държавният бюджет, БЛС настоява да се предвидят повече средства за заплати в тези институции. Другата група специалисти по здравни грижи са работещите в болничните заведения и ДКЦ-та. В някои болници, в които пациентският поток е голям, се работи добре и заплатите са добри. Но има лечебни заведения, в които възнагражденията са ниски и не може да се искат две минимални заплати при положение, че лекарите започват с под 1000 лева, смята председателят на съсловната организация. Според него заплатите в лечебните заведения, които са търговски дружества, възнагражденията зависят от дейността на всички – лекари, медицински сестри, фелдшери, санитари. „Няма как да рекетираш всичките си колеги с това, че ще спреш да работиш пет дена и накрая да очакваш, че заплатата ти в края на месеца ще бъде по-голяма” – подчерта д-р Иван Маджаров.

      В отговор на репортерски въпрос, той коментира и темата за лекарските кадри. Недостигат общопрактикуващи лекари и може би скоро ще има цели региони без лични лекари, прогнозира председателят на организацията. В страната като цяло има дефицит на педиатри, патоанатоми, анестезиолози. Достатъчно са кадрите в областта на кардиологията, ревматологията и гастроентерологията, които са с добро финансиране на клиничните пътеки.

    Д-р Иван Маджаров  бе в Добрич заедно с главния секретар на УС на БЛС д-р Стоян Борисов за среща с ръководството на Регионалната лекарска колегия и с ръководствата на здравните заведения в града. Срещата е част от обиколка във връзка с предстоящия събор на Българския лекарски съюз в началото на май. Целта на тези срещи е да се запознаем на място с условията при които работят колегите и с техните проблеми, обясниха д-р Маджаров и д-р Борисов. Срещата се проведе в ДКЦ-2 с управител д-р Валери Веселинов.

c