Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Предлагат компенсации за частните собственици на имоти в степи от НАТУРА 2000 в района на Калиакра

Председателят на инициативен комитет „За туризма на Калиакра” Стелиан Томов е отправил предложение до Община Каварна с проект на решение относно финансови компенсации за частните собственици на имоти, които попадат на територията на приоритетно природно местообитание 62C0 Понто-Сарматски степи, част от Защитена зона „Комплекс Калиакра”.

Предложението е изпратено до председателя на Общинския съвет и до кмета на Община Каварна.

Мотивите на Томов са свързани с това, че към настоящия момент Общински съвет-Каварна, който определя политиката за изграждане и развитие на общината, осъществявайки дейностите по устройството, развитието, опазването на околната среда и рационалното използване на природните ресурси, по никакъв начин не е изразил желанието си, настоявайки пред Министерски съвет на Република България и пред Генерална дирекция „Околна среда” на Европейската комисия, да бъдат отпуснати финансови средства за справедливи компенсации за засегнатите собственици на урбанизирани имоти, попадащи на територията на приоритетното природно местообитание, които съгласно решение № 550 от Протокол № 42 от 21.12.2018 г. на Общинския съвет бяха изключени от Опорния план и съответно предвижданията за застрояване в проекта за Общ устройствен план (ОУП) на община Каварна, който се очаква да бъде приет в скоро време.

„Предложението ми е обсъдено с мнозинството общински съветници, от по-активните по темата, които също така предложиха допълнения, някои от тях на последните заседания. С новите допълнения, самото решение ще удовлетвори напълно желанието на всички засегнати собственици в степите.  Общинския съвет ще изрази желание пред Министерски съвет и Европейската комисия, да предвиди финансови компенсации с цел изкупуване на всички имоти, попадащи в степите, за които знаете, че всякакви дейности са забранени. Пред тези собственици единствената алтернатива е изкупуване на имотите, друг начин няма. Финансирането е напълно възможно по Оперативна програма Околна среда, Програма LIFE, новия бюджет 2020-2027 гарантиран от еврофондовете. Желателно е тази компенсация да обхваща и опрощаване на всички разноски по промяна на предназначението и начина на трайно ползване на имотите в степите, съгласно процедурите по Закона за опазване на земеделските земи, Закона за устройство на територията, Закона за опазването на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, разясни председателят на сдружението Стелиан Томов.

Томов допълни, че е удовлетворен от факта, че има възможност да работи в полза и да помага на всички засегнати от забраните на НАТУРА 2000 собственици на територията на общината.

Припомняме, че проблемите с имотите в село Българево вече са разрешени в резултат на упоритата му и последователна работа. В резултат на това терените вече са в ОУП като курортна зона, като обекти с регионално и местно значение, които ще бъдат отразени в Общинския план за развитие като приоритетна територия за икономическо и териториално развитие. Всичко това ще бъде допустимо съгласно Интегрирания план за управление на защитените зони, който се очаква да бъде утвърден в скоро време,

В тази връзка той очаква докладната записка да бъде входирана и да бъде подкрепена  от всичките 17 общински съветници в ОбС Каварна, добави Томов.

c