Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

Общинският съвет в Тервел възприе идея на ВМРО – ще издигат бюст на Левски

Идея на ВМРО-Тервел, която датира отпреди повече от три години е на път да се осъществи, съобщиха от местната централа на партията в Добрич.

От там поясняват, че още в началото на мандата общинският съветник и председател на ВМРО-Тервел инж. Костадин Станчев е предложил в добруджанския град да бъде издигнат бюст-паметник на Апостола на българската свобода Васил Левски.

Идеята първоначално била за оформяне на Алея на възрожденците, за да бъдат почетени героите, отдали живот и сили за свободата на България.

Поради ограничения бюджет на добруджанската община обаче тази идея не е реализирана. В продължение на три години, на обществени обсъждания на бюджета на Община Тервел инж. Станчев е повдигал въпроса за издигане на бюст-паметник, поне на идеолога на българската национална революция, за да има място, на което гражданите на Тервел да отдават своята почит пред делото на Апостола.

След три години идеята на ВМРО най-после е възприета от останалите общински съветници в Тервел – на предстоящата сесия на местния парламент е внесена докладна от председателя Симеон Симеонов, с която се предлага да бъде издигнат бюст-паметник на Левски.

След извършен оглед е определено и мястото за бъдещия паметник – градинката в пешеходната част на ул. „Хан Аспарух”. След съгласуване с главния архитект на Община Тервел е изработена и схема за монтиране на паметника. Предвидено е той да е бюст върху пиедестал. На този етап все още не е ясен размерът на средствата, които ще са необходими за монумента.

Изключително удовлетворен съм, че Общинският съвет в лицето на председателя му най-после възприема идеята, която в продължение на 3 години предлагам. Не се съмнявам, че тя ще бъде подкрепена единодушно от съветниците и в Тервел най-после ще се издигне паметник на Левски, какъвто трябва да има във всеки български град, каза инж.Костадин Станчев.

c