Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Вълшебната розова красота на японските вишни пленява и в Добрич

Розовото великолепие на японска вишна привлича погледите в центъра на Добрич. Приказно красивите цветове на дървото пред централната поща, непосредствено до паметника на Св. Св. Кирил и Методий карат много граждани да се спират, за да им се насладят.  

Цветовете на японската вишна, известни с пленителна красота и великолепие от нежно преливащи бялорозови багри, привличат погледа на всички. Това дърво се е превърнало в символ на Япония, а вишневият цвят се смята за национално цвете

Японското наименование на вишневото дърво „сакура“ се свързва с исторически факти и легенди като интерпретация на думата „сакуя“ (цъфтеж, цъфтене). Плодовете му не са ядливи, за разлика от останалите разновидности на вишни и череши, което говори за единствената предопределеност на цветовете – да бъдат красиви и то за кратко.

Цъфтежът на дървото варира от края на март до началото на май за отделните части на Япония и символично ознаменува настъпването на пролетта и сезонът на оризовите засаждения. Твърди се, че който веднъж е зърнал красотата на цветовете, никога не би могъл да ги забрави.

„Сакура“ е национална гордост за японската нация поради факта, че е различно от всички други видове по света. Срещани почти навсякъде, цветовете на японската вишна заливат с неповторим разкош и тържественост паркове, улици, градини, брегове, реки и планински райони.

Hanami, или празненствата свързани с наблюдаването на вишните, датират от IX век, когато японските императори организирали тържества посветени на цъфтежа на дърветата в палатите си. Според народното предание, планинско божество, носено върху вишнев цвят, минавало над оризищата и се грижело за посевите. Затова продължителният цъфтеж станал синоним на богата реколта.

Дървото на пл. "Свобода“ е с т.нар. плачеща форма, с провисващи надолу клонки. Такова дърво има и в градския парк "Свети Георги", недалеч от "Дървения град". В парка има и японски вишни със стандартна корона.

В градския парк в Добрич цъфтят и някои от магнолиите, а други предстои да цъфнат в близките дни, обясниха от Общината. Магнолиите се разделят на три групи според времето на цъфтеж спрямо времето на разлистване - вечнозелени, цъфтящи преди разлистването, и цъфтящи след разлистването. За района на нашия град подходящи са магнолиите от втората група, която е и с най-многобройни и разнообразни видове - бели, розови, червени, с различен размер и брой венчелистчета.

Пролетното великолепие в центъра на Добрич се допълва и от други видове, които цъфтят в розово.

c