Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В петък правят първа копка на новия храм "Св. Лука" в Добрич

Първата копка на новия православен храм в Добрич - "Св. Лука", който ще се изгражда в квартал "Добротица", ще се състои на
29 март от 11,45 часа, съобщи за Про Нюз Добрич отец Петър Димитров, председателят на църковното настоятелство.

За първата копка на църквата се очаква да пристигне Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Молитвеният дом ще бъде разположен в парцел, отреден в общия устройствен план на квартал Добротица”. Парцелът още преди 15 години е заплануван за строеж на църква. Намира се между блок 35, блок 40 и Дома за медико-социални грижи за деца в квартал “Добротица”. С решение на Общинския съвет той бе предоставен за изграждане на храма.

Новият молитвен дом ще е уникален като сграда и като храм, не само за Добрич, но и за цялата област. Той ще бъде кръстокуполен с камбанария, като застроената площ ще достига 220 квадратни метра.

Правят първа копка на новия храм „Св. Лука” в Добрич преди Благовещение

Това, което ще го отличава от другите църкви, е височината – в най-високата си част храм „Свети Лука Кримски” ще се издига до 16 метра. Другото, което ще го отличава, е куполът в средата на храма. Сега в Добрич има само един такъв – „Света Троица”, но куполът на новия ще е много по-широк и висок, което го прави уникален за Добрич и областта, коментира отец Петър.

В новия храм ще бъде положена частица от мощите на Св.Лука Кримски, която отец Петър е получил в дар при посещението си в храм в Украйна преди години. Сега тя се съхранява в храм „Света Троица”.

c