Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

ПФА "Добруджа" и мегаспектакълът "Ансамблите на България" разтърсиха НДК

Четири големи професионални ансамбъла изнесоха съвместен концерт в зала 1 на НДК. Зрителите имаха възможност да чуят характерните песни и да видят завладяващите танци на четири фолклорни области, представени от ансамблите "Добруджа" - Добрич, "Странджа" от Бургас, "Пазарджик" и "Загоре" - Стара Загора.

На всеки един от именитите участници в концерта бе отделено достатъчно време, за да покори публиката с най-доброто от своя край. Всеки един от професионалните ансамбли има своя дълга история и се е доказал в своята област.

Най-стар от четирите ансамбъла, участващи в концерта, е ансамбъл „Добруджа“. Основан е през 1954 г. и не спира да стопля душите на българите с добруджанския фолклор.

Ансамбъл „Странджа“ е създаден през 1965 г. има вече повече от 6000 концерта зад себе си. Отличен е с редица авторитетни награди. Ансамбъл „Пазарджик“ е основан през 1962 г. и вече 57 години владее сърцата на българската публика. Старозагорският ансамбъл „Загоре“ е още по-стар. Създаден е през 1955 г. Има присъдени редица престижни награди.

Ансамблите представиха най-характерните и емблематични произведения от своя фолклорен регион. Всеки от тях самостоятелно представи своята фолклорна област. Без да се състезават или надиграват, те показаха това, за което полагат ежедневно труд и любов – интерпретирането на българския музикален и танцов фолклор в сценично изкуство.

Концертът бе истинско прераждане на душата на българина, тричасов спектакъл, в който зрителите имаха възможност да видят  четири ансамбъла, четири концерта, над 200 изпълнители, в един ден.

c