Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Харалан Александров: Разговорът за европейските ценности е разговор за нашата идентичност

Разговорът за европейските ценности е разговор за нашата идентичност. И, то във време на много динамични промени. Това каза социалният антрополог Харалан Александров в Добрич по време на регионална среща на Жени ГЕРБ от Добрич и Силистра.
Той подчерта, че Европа е донор на ценности за целия свят. Европейските ценности са преминали през невероятни премеждия и изпитания и са успели да възтържествуват и да се адаптират не просто към новата ситуация, а да зададат посока на новия свят.
„Зад всяко от нещата, които ние заварваме като дар, от средата на 19-и век идентичността на българската нация не е нищо друго, освен възприемане на най-доброто от европейските ценности. До един документите, на които се базира националната идентичност нашата държава, са българска реплика на най-доброто постигнато в Европа”, добави той.
По думите му, нашата задача е да намерим по какъв начин такива, каквито сме – с нашата култура, ценности и фолклор, можем да присъстваме в големия свят и да се научим да се чувстваме добре и с европейската си, и с българската си принадлежност.

Според Харалан Александров, България има уникален исторически шанс, който не трябва да бъде пропиляван. Стъпили сме на пътя на развитието. Но, рискът от голямо политическо сътресение, пред който сме изправени, е много висок, посочи той. Затова много си струва да се положат усилия и да се понесат известни жертви, за да се продължи по този път, който след още 5-10 години ще ни заведе в един много по-добър свят, категоричен бе Харалан Александров.
В навечерието на християнския празник Благовещение сме се събрали, за да поговорим за ролята на жената да съхранява и предава ценностите, които са необходими на всеки един от нас и са станали част от европейското общество – толерантност, справедливост, солидарност. И, най-вече – любовта, сподели при откриването на форума народният представител и областен ръководител на Жени ГЕРБ-Добрич Даниела Димитрова.
Гости на форума бяха председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, Даниела Димова – член на НИС на Жени ГЕРБ
„Това, с което ЖГЕРБ може да се похвали, е, че нямаме месец без инициатива. Нямаме една община в България, която да не работи по този организиран начин. Това показва нуждата да сме заедно и да дадем на общността България един добре разработен обучителен и социален модел на свързаност”, каза при откриването на форума Ирена Соколова. Тя подчерта, че приветства инициативността на жените да създават по-добра среда, по-добра възможност, да се чувстваме добре всички в нея.
Смисленият разговор е за това какво правим като жени и как продаваме стойност на живота си. Без значение къде в социалната стълбица сме и кои сме, всеки е важен. ПП ГЕРБ дава възможност всеки да принадлежи към семейството на гражданите искащи промяна и да носи промяната през собствената си ценност, умения, заявка за развитие посочи председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова.
Тя подчерта, че структурите на ГЕРБ, започнали от това да събират човек до човека, знаят, че само работата в единство, дава стъпка напред. И, само работата в името на съзидателното, изгражда.

c