Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Eвропейската комисия дискутира неразрешени проблеми с фокус „Калиакра“

Делегация на Европейската комисия е в България с цел дискусии за подобряване прилагането на Европейското природозащитното законодателство, както и конкретно напредъка по неразрешени проблеми – закононарушения и наказателни процедури, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

В дневния ред на Комисията са такива горещи случаи, като присъдите за Калиакра и Рила, наказателните процедури за неправилното прилагане на оценките на планове и проекти и за необявяването на зони от Натура 2000. По всички тези случаи са открити явни нарушения на законодателството, които все още не са поправени. Най-фрапиращият случай е изграждането на ветрогенератори в района на Каварна, заради който страната ни е осъдена.

Дванайсет години след подаване на жалбата до Европейската комисия и три години след като Съдът на Европейските общности е постановил решение по делото Калиакра (C-141/14), където е установено, че България не се е съобразила с опазването на природата в ЕС - по-специално с Директивата за птиците, Директивата за местообитанията и Директивата за ОВОС по отношение на изграждането на вятърни паркове в района на Калиакра и унищожаването на Понто-сарматското степно местообитание 62СО *, фактите днес са следните:

  • Около 100 вятърни турбини работят в защитена зона и ОВМ Калиакра в нарушение на природозащитното законодателство на ЕС и оказват значително въздействие върху мигриращите, зимуващите и гнездящите птици, причинявайки сблъсък, прогонване и бариерен ефект вече 10 години, когато няма признаци, че това посегателство ще бъде спряно. Няма съответствие с член 260 от Договора за членство;
  • Докато Бернската конвенция продължава открито и систематично да търси решение на проблема и наскоро издаде Препоръка 200 (2018), Европейската комисия все още не е предприела конкретни действия, видими за данъкоплатците в ЕС, за да принуди българското правителство да изпълни решение на Европейския съд С-141/14:
  • Всички преговори с правителството са напълно непрозрачни и не е публично ясно какво правителството предлага на Комисията и какъв е отговорът на комисията;
  • Комисията е свръх толерантна към българското правителство по отношение на процедурата по прилагане на съдебните решения на Европейския съд, по-специално сроковете и вместо 6 месеца, тя изчаква вече 3 години правителството да представи пакет от достатъчни мерки и не препращат случая на Европейския съд за второ решение;
  • Въпреки това от научна гледна точка е ясно, че ефектът на изместване и бариера не би могъл да бъде избегнат или сведен до минимум без отстраняване на вятърните паркове и че отстраняването на вятърните паркове е единствената достатъчна мярка, която би могла да разреши случа. Комисията не взема никаква ясна позиция по този въпрос и не настоява за правилно прилагане на Директивата за птиците в това отношение.
  • Комисията не представя ясна позиция по въпроса пред Бернската конвенция и дори не представя нужните доклади за действията, предприети от ЕС във връзка с делото от Калиакра, отворено от Конвенцията.
  • Неотдавна комуникацията между Комисията и жалбоподателя стана трудна и предимно едностранна, когато Комисията избягва да отговори на нашите въпроси.
  • Мълчанието на Европейската комисия, въпреки че правителството не направи нищо, за да се съобрази с решението на Съда на Европейските общности, създава сред българската общественост впечатлението, че спазването на правото на ЕС и на решението на Съда на Европейския съюз не е необходимо и не трябва да се приема сериозно.
  • Нараства инвестиционният натиск върху зоните по Натура 2000 и нарушенията на законодателството на ЕС в областта на природата, официално подкрепяни от компетентните органи, стават все по-чести; Натура 2000 и биологичното разнообразие в България на практика не са защитени.
  • Има официални опити за отслабване на националното законодателство, което защитава биоразнообразието и Натура 2000, както и опити за намаляване на мрежата Натура 2000.

Считаме, че делото не може да бъде закрито, преди да бъдат осигурени безопасни местообитания и миграционни коридори в защитена зона Калиакра и е постигнато пълно прилагане на решението на Съда на Европейските общности. Правителството не успя да предложи и приложи достатъчно мерки в рамките на 3 години след решението на Съда и трябва отново изправено пред Съда, посочват от съда.

c