Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Започна пролетната резитба на кипарисите в Ботаническата градина в Балчик

Започна сезонното оформяне на кипарисите /Cupressus  sempervirens  L. f.pyramidalis/, разположени по дължина от двете страни на водния ефект в „Градината на боговете” на територията на Архителтурно-парков комплекс "Двореца”, съобщиха от Университетската ботаническа градина в Балчик.

Кипарисите са едни от най-старите и ценни дървета в колекцията с плътна и монументална корона, доставени от парка в Кричим. На това място по времето на румънската кралица Мария са били засаждани зеленчуци и овощни дървета.
Прецизност, съсредоточаване в детайлите, търпение и огромни дози професионални умения за качествата, необходими на специалистите, извършващи мероприятието. Впечатляващите им форми и огромни размери привличат погледите на посетителите и служат за ориентир в по-високите части на градината. 
Най-подходящото време за извършване на формировъчни резитби е началото на пролетта, преди вегетацията, като не трябва да се допуска изрязването на стара дървесина с оглед спецификата на вида - режат се само меки клонки. Подрязаните по този начин растения придават не само декоративен ефект и отличителност на градината, но имат и по добра ветроустойчивост, като през зимните месеци върху тях се задържа и по-малко сняг – фактор, който създава опасност за целостта на дърветата. Резитбата се извършва с помощта на телескопична повдигаща  платформа, задвижвана с електричество, като работещите са облечени и в специална предпазна екипировка, посочват още от УБГ.

c