Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В област Добрич няма случай на морбили, издирват се необхванатите с ваксина деца

Близо 400 ваксини срещу морбили са предоставени от имунизационния кабинет на РЗИ – Добрич на личните лекари от началото на март до сега. Към настоящия момент в Добричка област няма случай на морбили и се надяваме, че ще съумеем да предотвратим появата и разпространението на тази болест,  съобщи д-р Даниела Иванова, началник отдел „Противоепидемичен контрол” в инспекцията. След първите случаи на морбили в Благоевградско, по разпореждане на здравното министерство, на личните лекари са дадени указания да си огледат пациентските листи, за да се установят необхванатите лица от 13-месечна до 18-годишна възраст. Ваксината против морбили е задължителна и е включена в националния имунизационен календар, точно затова тя е безплатна, припомнят медиците.

   По данни на статистиката, през 2018 г. в областта е постигнат обхват от близо 86 % за 13-месечните деца и над 78 % за децата над 12 години. Част от необхванатите са мигрирали и една от задачите на специалистите е да издирят кои са те. За целта се търси съдействие и от здравните медиатори по места.

    Когато навършат 13 месеца, на децата се поставя първата доза ваксина. След 12-годишна възраст идва време за втората доза, или реимунизация. Не се имунизират деца с трайни противопоказания, които по медицински причини са освободени от ваксиниране. Но има и родители, които категорично отказват ваксините, допълни д-р Иванова. Санкцията при първо нарушение тръгва от 50 лева нагоре, но това съвсем не стряска родителите, които не желаят децата им да бъдат ваксинирани, коментират медиците. Имало случаи, в които още в отделението за новородени родилките представяли нотариално заверени декларации за отказ от ваксиниране на бебетата.

     В началото на април в РЗИ ще получат отчетите на личните лекари, след което ще стане ясно каква част от подлежащите на имунизация деца и подрастващи са обхванати с т. нар. триваксина – тя е тройна, комбинирана и е против морбили, паротит и рубеола.

c