Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Работодатели от Добрич - във всички сектори на бизнеса има проблем с недостига на кадри

След провеждане на свиканото днес, 22 март - Общо събрание на Стопанска камара – Добрич, новоизбраният му председател Николай Радев представи основните пунктове, които ще бъдат следвани в работата на работодателската организация.

Николай Радев е съсобственик и управител на рекламна агенция и печатница „Фоли арт“, председател е на СД на „Компания за инженеринг и развитие“, освен това участва и в работата на още няколко други фирми. С частен бизнес се занимава от 27 години и има достатъчно ясни виждания и познания, свързани с материята и проблемите, съпътстващи частния бизнес в България.

"Това, което ме мотивира да поема отговорността да оглавя БСК - Добрич, е моята кауза – обединяване на бизнеса, като общи усилия за решаване на наболелите проблеми и решаване на все по-нарастващия проблем с недостига на работна ръка. Съществуват действително големи трудности с набирането на хора за работа - както за квалифицирани, така и за неквалифицирани кадри. Моята мотивация е да се възвърнат възможностите за обучение на младите хора – още от училищата. Обучение за такива работни места, от които бизнесът наистина се нуждае. Говорим за всички браншове – земеделие, лека промишленост, услуги. Това ме мотивира съвсем отговорно да поема този ангажимент."

През последните няколко години, дейността на Стопанска камара в Добрич бе почти преустановена, сподели новият ѝ председател. "Като членска маса ние сме доста малка структура – едва десет са членовете към момента. Мотивацията, която трябва да направим към нашите бъдещи членове, би трябвало да ни мобилизира, за да наберем по-голяма членска маса и да станем по-силни като структура. Единствено, през обединението на бизнеса, можем да постигнем нашите цели."

Вече официално избраният председател на БСК - Добрич, отправи апел към работодателите, които имат проблеми за решаване – да се обърнат към БСК.

"Не познавам сфера, която да няма нужда от кадри. Това е основното, което ни мотивира да работим в тази насока. Ако сега има недостиг, след пет години ще е тройно по-голям. Логично е да се стигне до внос на работна ръка – от Виетнам, от Украйна", не скри работодателските опасения Николай Радев.

"Ние като работодатели също трябва да направим постъпки, за да направим привлекателни своите работни места. Ако поетапно не подобряваме инфраструктура, условията на труд, ако не въвеждаме нови и по-малко трудоемки машини - трудно ще направим привлекателни работните места, които предлагаме, а и няма да издържим на чуждата конкуренция. Това е нашата посока. Това са пътищата за устойчив бизнес."

c