Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Екопроект ще спасява ясеновите дървета в Природния резерват „Балтата”

 РИОСВ-Варна ще спасява ясеновите дървета в лонгозните гори край КК „Албена”  по проект „Прилагане на мерки за възстановяване и опазване на природното местообитание 91F0 „Крайречни смесени гори“ в ПР „Балтата“.  Проектът ще опази най-северната лонгозна гора на България, съобщи на пресконференция в „Албена” инж. Христина Генова, директор на РИОСВ.

В предвидените дейности за опазване на дървесните видове в резервата ще бъдат вложени 873 000 лева, осигурени по ОП „Околна среда”. Ръководителят на проекта Теодор Даскалов обясни, че дейностите ще продължат 35 месеца. Горите на Природен резерват „Балтата” са съставени от различни дървесни видове, сред които преобрадават полският ясен – 85 %, и черната елша – 14 %. Средната възраст на горите е 60 години.

През всичките горски насаждения от резервата през 2003 г. са били наблюдавани случаи на съхнене на отделни или групи дървета. Част от мерките ще бъдат насочени към борба с основния вредител – ясеновия хоботник. Ясеновият хоботник е масов вредител, който унищожава листната маса и уврежда дървото, посочват експертите. Преди да започне борбата с този вид вредител, ще бъде извършен анализ на здравословното състояние на дърветата в поддържания резерват, разположен върху площ от 2 кв. км. Ще се проведе  и проучване на състоянието на повърхностните и подземните води в района.

Предвиден е и анализ на водните количества, които са необходими да постъпват в резервата, достатъчни за нормалното развитие и овлажняване на лонгозната гора през различните климатични периоди. Подобряването на притока на води ще бъде постигнато чрез прилагане на специални хидротехнически мерки, поясниха от екипа на проекта. За неговото изпълнение РИОСВ – Варна привлича експерти от различни сектори и ще разчита на партньорството на институциите, каза инж. Христина Генова.

c