Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Български дружества местят регистрацията си в Румъния, съобщи в Добрич председателят на БСК

Трябва да се намалят всички възможни пречки пред бизнеса, за да може хората да се развиват, да инвестират, да създават трайни работни места и да има високи доходи за хората, които работят за тези предприемачи. Това каза пред журналисти в Добрич главният секретар на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев.

Той съобщи, че български фирми вече местят регистрацията си в Румъния.

„Това, че е инвестирано в предприятията - дали в нови сгради или технологии, автоматично покачва такса „смет“. Как ще дойдат инвеститори? Да, казваме, че имаме нисък плосък, нисък корпоративен данък. Ако се сметнат косвените, излиза, че съвсем не сме привлекателно място за инвестиции. Не говоря за външни инвестиции, а за нашите. С проблемите около наредбата за касовите апарати, български дружества започват да се регистрират в северната ни съседка. Ще плащат данъци там, добавената стойност ще отива там“, посочи Митрев.

Той визира няколко проблема пред бизнеса, сред които липсата на диалог, който в годините се е случил, както и големите административни тежести. „Едно микро предприятие от 2-3 души - семейна фирма, само по отношение на безопасността на труда, трябва да изготви 28 документа. За всеки от тях, ако не е направен както трябва, ще бъде санкциониран. Безопасността на служителите е тема №1 и така трябва да бъде. Но, всички тези режими, могат да бъдат облекчени като административни изисквания.

Защо да не бъде чут бизнесът по отношение на това как да се определя такса битови отпадъци. В момента има изключително грешна формула за това. Фактът, че човек притежава жилище или предприятие, то по никакъв начин не кореспондира с това какво количество отпадък тази компания или човек формира“, посочи още главният секретар на Българската стопанска камара (БСК).

Днес, той бе гост на отчетно-изборно събрание на Стопанската камара в Добрич. „Изключително съм обнадежден, че в този красив български регион, в Житницата на България има все още предприемачи с дух, и то непримирим. Благоденствието на един народ идва тогава, когато си подредим собствената къща. Предприемачите създават благата в нацията. Държавата само ги преразпределя. И тук е огромната роля на местните структури на БСК. Проблемите с кадрите, с административните пречки, особено пред микро и малките предприятия не водят до това всички ние, като българи да бъдем по-добре. Нещо повече – проблемите с годините се натрупват и тяхното решаване става все по-трудно и по-трудно. Убедени сме, че новоизбраното ръководство на БСК-Добрич има качествата, знанията и опита, за да предложи на местната администрация в областта да предложат качествени решения за това как може да се подобри бизнес средата в целия регион“, каза още той.

c