Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Земеделците от Добруджа честваха "120 г. Земеделско движение в България"

По повод 120 години от началото на организираното земеделско движение в България Регионална библиотека „Дора Габе”, съвместно със Земеделците от Добруджа, експонира изложба под наслов „120 години земеделско движение в Добруджа”.
Организираното земеделско движение в Южна Добруджа оказва влияние в цялата страна. На 21 март 1899 година в село Баладжа (дн. с. Стожер) се провежда Събор на земеделските дружинки от Варненсики окръг, на който се приема устав и програма и се избира временен Върховен комитет начело с Юрдан (Йордан) Пекарев. Това е първият в България организиран земеделски събор с участието на 850 души от земеделските дружинки от бившия Варненски окръг - от околиите Варна, Добрич, Балчик, Ген. Тошево и Провадия и той поставя началото на земеделското движение в страната. Половината от 26-те членове на ръководството са от Добруджа.

Изложбата съдържа библиотечни документи и други материали, които разкриват историята на земеделското движение. Изложени са книгите „Земеделческо сдружавание в Балчишка околия. Протокол на общото събрание в гр. Каварна, 8 септ. 1899 г.”, издадена през 1899 г.; „Врабча като политически фактор. Принос към историята на Б. З. Н. Съюз” на Петър Габе, от 1926 г.; документи от и за Юрдан Пекарев, роден в град Добрич през 1866 г., който първи се заема с практическото организиране на земеделското движение в България, като книгите „Моите политико-обществени спомени. Документирано изложение върху пораждането, развитието и разгрома на земледелското движение”, 1929 г., „История на земеделското движение в България. Б. З. Н. Съюз”, 1945 г., „Шабла-Дуранкулак=символ на победния борчески дух на сдружените земеделци в България” , 1946 г.

Възникването и развитието на земеделското движение, Дуранкулашките събития, историята на БЗНС разглеждат и книгите „История на Добруджа, т. 4, „История на град Толбухин”, „Сто години организирано земеделско движение в България” на Веселин Бончев, от 1999 г., „Из миналото на село Стожер” на Цветолин Недков.
В изложбата важно място заемат и писма и документи на Йордан Пекарев, свързани с уреждане на поземления въпрос в Добруджа и дарени от Лиляна Пенкова и Борис Кънчев, както и дарени от г-н Веселин Бончев книги за земеделското движение в България.
Изложбата може да бъде разгледана от 21 март до 3 април 2019 година.

c