Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

С кедър и червен дъб залесяват нова гора в Генерал Тошево

В Световния ден на гората - 21 март, в Генерал Тошево започна залесяването на 2,5 декара с млади растения кедър и червен дъб, съобщиха от местната общинска администрация.

Идеята на инициаторите от Община Ген. Тошево е да бъде създадена нова млада гора в добруджанския град. Кедровите и дъбови фиданки са предоставени от Държавно горско стопанство – Генерал Тошево.

Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров изрази огромното си задоволство от факта, че толкова много деца са изявили желание да се включат в акцията и припомни, че освен образованието, опазването на околната среда и отговорното отношение към горите са най-доброто, което можем да направим за идните поколения. Той пое ангажимент такива акции да се осъществяват всяка година в различни населени места на общината.

На проявата присъства и директорът на Горското стопанство инж. Йорданка Найденова и нейният екип.
В акцията по засаждане на фиданки се включиха деца от трите детски градини в града и младежи от трите училища и Център за подкрепа за личностно развитие (ЦРД).

Световния ден на гората се отбелязва на 21 март от 1972 година, по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие, подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие, за да се защити флората и фауната на горите. Горите са природно богатство, благодарение на което въздухът и водата са чисти и което представлява среда за живот и развитие на разнообразие от растения и животни. Наред с това горите имат и важно стопанско значение за икономиката на дадена страна. Затова всеки носи отговорност за опазването на това природно богатство, за неговото развитие и рационално използване в името на благоденствието на страната.

c