Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Куклената актриса Мила Боянова от Добрич е номинирана за наградата „Сивина”

Куклената актриса Мила Боянова от ДКТ „Дора Габе” в Добрич е сред деветимата номинирани за наградата „Сивина” тази година. Тя е предложена за отличието за спектакъла „Пинокио”.

Спектакълът "Пинокио" е изграден като театрална адаптация по класическото произведение за деца "Приключенията на Пинокио" на Карло Колоди. Режисьор на постановката е Леонард Капон, който е и автор на сценографията. Участват актьорите Мила Боянова, Росен Радев и Румен Куртев. Спектакълът се посвещава на 130 години от рождението на Дора Габе и 55 години от създаването на Държавен куклен театър "Дора Габе".

Наградата "Сивина" отличава млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Организатори са Асоциацията на куклените театри и Международният съюз на куклените дейци – АКТ – УНИМА – България. Инициативата е подкрепена от Съюз на артистите в България.
Събитието е част от Софийски театрален салон и част от Календара на културните събития на Столична община.

Международният ден на кукления театър отбелязваме на днешния 21 март.

По този повод тази вечер в Столичния куклен театър се провежда церемонията по връчването на наградата „Сивина“.  Това е 10-ата церемония, на която един млад куклен актьор ще си тръгне с наградата „Сивина“. Тя носи името на актрисата Сивина Сивинова, която почина на 36 година през 2008-а, но която зрителите още помнят от „Чудната къщичка“, „Вълкът и седемте козлета“, „Котаракът в чизми“, „Златка – златното момиче“. Категорията е една единствена, разказва директорът на Столичния куклен театър Кирякос Аргиропулос.

Празникът ще продължи и в събота, когато пред Столичния куклен театър от 11.30 часа ще има голям Парад на куклите, а половин час по-късно и премиера на спектакъла „Хитър Петър“.

c