Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Опожарени са 17 декара в района на Шабленско езеро, сезирана е прокуратурата

В границите на защитена местност „Шабленско езеро“ са изгорели сухи тревни съобщества и тръстикова растителност на площ около 5 дка. Общата площ на засегната територия от пожара е около 17 дка. Това отговориха от Регионалната инспекция по околната среда - Варна, във връзка със запитване на Про Нюз Добрич относно сигнал за опожарени няколкостотин декара влаголюбива растителност, подаден от БДЗП.

За драстичен спад на водното ниво на Шабленски езерен комплекс алармира БДЗП

На 13.03.2019 г. по време на планова проверка, извършена от охраната на северните защитени територии към РИОСВ - Варна на защитена местност “Шабленско езеро”, е констатирана изгоряла площ в южната част на защитената местност в района на „Шабленско перило“. Не са установени бедстващи животински видове. В момента на проверката в района не е установен действащ пожар, посочват от РИОСВ.

В екоинспекцията не са постъпвали сигнали за възникване на пожара.

За случая е уведомена Районна прокуратура - Добрич.

От РИОСВ отговарят и на въпроса на Про Нюз Добрич във връзка с прокарването на канал в района на Шабленско езеро, довел до драстичен спад на водите там.

В отговора се казва: На 19.03.2019 г. експерти от РИОСВ - Варна и представители на Община Шабла извършиха проверка в защитена местност „Шабленско езеро“, при която беше установено, че няма изтичане на води от защитената територия.

Аварийно изпускане на води от Шабленско езеро се наложило поради опасност за сгради и хора

През месец януари 2019 г. в РИОСВ - Варна постъпи сигнал от Община Шабла за опасно повишаване нивото на езерните води в защитена местност „Шабленско езеро“, при което са засегнати сгради и се създава опасност за посетителите им. След извършени проверки на място от служители на екоинспекцията и в съответствие с Плана за управление на защитена местност „Шабленско езеро“ е съгласувано аварийно изпускане на езерните води от защитената местност в Черно море.

В присъствието на представител на РИОСВ - Варна на 15 февруари т.г. с помощта на специализирана техника езерото е отворено в най-североизточната част на „Езерецко перило“ - участъка с най-тясна ивица между морето и езерото, с цел опазване на дюнните природни местообитания.

При периодичните проверки на защитена местност „Шабленско езеро“ охраната на северните защитени територии при РИОСВ - Варна  е констатирала, че в резултат на високите морски вълни езерото се е затворило само. Изтичането на водите от езерото към морето е продължило девет дни."

Премиерът изпрати министър Нено Димов на спешна проверка на Шабленското езеро

Министър-председателят Бойко Борисов днес разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да замине за Шабла и лично да провери ситуацията с Шабленското езеро.

Според министър-председателя е необходимо да се извърши проверка на място, заедно с областния управител на Добрич, и да се реагира веднага, ако се установят нарушения. "Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина", категоричен беше министър-председателят, посочват от пресцентъра на Министерски съвет.

c