Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Министър Нено Димов: Няма нарушение при изпускането на Шабленското езеро

Няма нарушение при изпускането на води от Шабленското и Дуранкулашко езеро, извършени са аварийни дейности, съобщи при посещението си на място министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той посети района, заедно с кмета на Шабла Мариян Жечев, областния управител Красимир Кирилов и заместника му Красимир Николов.

"По разпореждане на министър-председателя дойдох лично да проверя сигналите, най-вече в медиите, за ситуацията на шабленското езеро. Ние сме на мястото, което е отворено, за да бъде източена част от водата. На практика, това е правено от години, но не на това точно място. Това не противоречи на Плана за управление. След негова актуализация през 2016 година се предвижда при аварийни ситуация да се намали нивото до определена мярка. Тази мярка се съблюдава. Много често морето само затваря този изход. Когато нивото падне достатъчно, то само затваря. От тази гледна точка не виждаме някакъв проблем. Когато е правена промяната на плана през 2016 година, е направена консултация с Института по рибни ресурси. Той е казал, че такъв тип дейности трябва да приключат достатъчно рано – най-късно до 1 април, за да може езерото да се възстанови с оглед възстановителния период на рибите. Това се отнася и до птиците. Така че, разрешенията, които се искат от РИОСВ при аварийни ситуации, и, респективно, се дават, са за извършване не по-късно от 15 март. В случая говорим за втората половина на февруари", обясни министър Нено Димов.

Посочи, че, когато езерото повишава нивото си, е наводнило определени имоти, след което е получен сигнал от кмета за това и в рамките на този сигнал, РИОСВ е разрешило аварийно този тип дейности, извършени между 15 и 20 февруари.

От ръководството на правителствената резиденция обясниха, че
в края на март - началото на април в мазите на двете вили на брега на езерото се събират около 40 см вода. Над тях са представителните апартаменти. Благодарение на изпускането, вода в мазите сега няма. Това се практикува от 20 години, обясниха още от Резиденцията.

Министър Димов обясни, че избраното място за прокопаване на канала е оказано като най-прякото разстояние между езерото и морето. "В годините е имало в другия край, но, поради изключително многото тръстика, кореновата система там не позволява отток. Затова е избрано това място, като най-малкото разстояние между езерото и морето", каза той.

Нено Димов бе категоричен, че не става въпрос за строително-монтажни работи. Действията са съгласувани и в аварийни ситуации процедурата е спазена. Обясни, че мястото не е дюна - не е картирано и отбелязано като дюна.

"Има достатъчно време езерото и тези места да се възобновят. Този процес подпомага и пречистването на самото езеро т.е. това е и процес, който е и полезен", смята министърът.

Във връзка с опожаряването на около 17 декара, от които 5 декара на територията на защитената зона, стана ясно, че в РИОСВ информация за пожара е постъпила след потушаването му. Група е направила оглед и е сезирана прокуратурата.

Нено Димов съобщи още, че миналия четвъртък на Комитета по наблюдение бе отворена оста за биоразнообразие, с която се отпускат 22 млн. лева, за такъв тип дейности във влажни зони. За Шабленското и Дуранкулашкото езеро са отпуснати малко под 5 млн. лв. РИОСВ –Варна ще бъде бенефициент на средствата. Това ще помогне да се решат част от проблемите в момента, коментира още министърът.

c