Торта от боб – ресторант в Добрич дава нов живот на старата родопска рецепта
Вечер на „Прогресивната българска кухня” предлага днес, 19 март, ресторант Walnuts Life&Food в Добрич. Гост готвач ще бъде шеф Силвия Йорданова от Варна, една от най-креативните млади дами в кулинарията.
Много стари рецепти ще опитаме да представим по модерен и интересен начин, сподели за Про Нюз Добрич собственикът на ресторанта шеф Димитър Димитров.
При посещение в Родопите той и съпругата му Вяра Торозова – майстор сладкар, имали уникалния шанс да опитат торта, която се прави от боб.
Walnuts Life&Food в Добрич поднася кулинарни съкровища с модерна визия
"Стара родопска рецепта, която изумява. Вместо брашно, се използва боб, а сладостта се постига от морковите. В години, когато хората у нас са нямали достъп до захар, са правили такива десерти. Изумих се, когато жена от Рожен ни направи такава торта. Сега ще я направим и в нашия ресторант", сподели шеф Димитров.
Във вечерта на „Прогресивната българска кухня” Walnuts Life&Food предлага четиристепенно меню.
Можем да подкрепим Walnuts Life&Food – Добрич за Ресторант на годината 2018
Стартерът е палитра от български салати, представени по много интересен начин. Сред тя има черга от мандраджийска мътеница, млечна салата, кьопоолу, катък със сушени сливи, картофена салата с див чесън и още много други вкусове от кулинарните традиции на българина.
Предястието е квартет от български класики в една чиния – телешки език с хряново билков сос и конфитиран чесън, яйце по панагюрски, нежно обгърнато в маврудник и сос от нар. Менюто ще изненада ценителите също с деконструиран миш маш, както и Качамак с манатарки, сервиран с топъл айвар.
Основното ястие е с авторски аранжимент и включва разнообразие от меса и балкански билки, както и други продукти, присъщи на трядиционната кухня, но с нов прочит.
За завършек на вечерта ресторантът предлага забравената родопска рецепта – фасулена торта, сервирана с бонбон от морков и захаросан магданоз.
Ресторантът се намира в градския парк, местността “Гаази Баба” /бивш "Орехите"/.
Той е единственият от област Добрич, който е номиниран за отличие в конкурса „Ресторант на годината 2018, Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino“. Номинацията му е в категорията “Дебют”. Всеки може да го подкрепи и в онлайн гласуването за наградата “Ресторант на читателите” тук >>