Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Още две оранжерии изгражда „Чудната градина“ в Добрич

Още две оранжерии за първото социално предприятие „Чудната градина“ в Добрич се очаква да пристигнат утре, съобщи Мария Методиева от фондация „Св. Николай Чудотворец“.

„Горди сме, че както изключително скъпият и красив холандски разсад за цветя, едната оранжерия я заплащаме със собствени средства. Другата ни се предоставя на изплащане с любезното съгласие на господин Хюсеин Чакъров от „Нокси“ ЕООД. Нея ще я изплатим с парите от бъдещата продадена продукция”, сподели Методиева.

Добави, че следваща цел е четвърта оранжерия до есента, за да се запълни предвиденият капацитет на „Чудната градина“ от 4 оранжерии.
„Не знам дали някой си спомня, но почнахме с мечтата за оранжерия от 100 кв.м. Сега, вече не можем да поберем цветята си в 200 квадрата, а все още не са пристигнали всички. Съвсем реална е и перспективата от декар, а дори работниците ни още не са започнали работа.
Монтажът на оранжериите ще бъде извършен от бъдещите работници на градината с цел намаляване на себестойността.

Проектът за създаване на „Чудната градина” стартира преди почти две години. През май миналата година социалното предприятие получи и терен от 4 дка от община Добрич, където да се отглеждат зеленчуци и цветя.

Одобреният от Агенцията по заетостта проект е сериозен успех за най-голямото у нас социално предприятие, чиято основна цел е достоен труд и достойно съществуване на хората в неравностойно положение.

През януари „Чудната градина” получи одобрение като работодател по две програми за трудова заетост на хора с увреждания. Общо 22 души ще имат работа в продължение на 30 месеца.  18 от тях с интелектуални затруднения, младежи, който никой не е пожелал да наеме.

c