Водещи новини - дясно Спорт Туризъм

Албена приема 5 европейски първенства, топ тенисисти идват за Седмица на звездите

Спечелването на титлата „Европейски курорт на спорта за 2019 г.“, предизвиква сериозен интерес към българската морска перла Албена. Курортният комплекс бе удостоен със званието на Годишната церемония на ACES Europe през декември м.г. в Брюксел. Званието се дава за първи път в историята и очевидно е причина за увеличените заявки за почивка това лято.

„В последните 3 години инвестирахме повече от 5 млн. лв. в спортната база на Албена, което нарежда курорта сред елитните спортни селища в Европа с възможност за практикуване на повече от 40 спорта за хора от всички възрасти. Тази година като “Европейски курорт на спорта” имаме в календара над 100 спортни събития и активности, сред които пет европейски първенства.

Най-голям интерес предизвикват финалите на Европейското първенство по футбол за девойки UEFA EURO U17, които ще съберат осемте най-силни отбора на континента в началото на месец май. Предстоят още Европейско първенство по петанк, по хокей на трева за юноши, по тенис на корт за железопътните компании и  др. 30 процента от летуващите при нас идват в Албена предимно заради отличните условия за спорт и прекрасните природни дадености,“ заяви на пресконференция днес в зала “Родина” на Националния стадион Димитър Тачев, зам.-директор Маркетинг и продажби на Албена АД.

На срещата с медиите бе обявен календарът от спортни активности за 2019 г. Анатоли Илиев – член на Управителния борд на ACES Europe разкри мотивите, с които Албена бе удостоена от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта със званието „Европейски курорт на спорта“ за тази година.

„Подготвяме и две знакови събития. От 21 до 23 юни организираме Фестивал по аеробика с участието на холивудската звезда и създател на Тае Бо прочутия Били Бленкс, а през септември сме поканили петима от топ тенисистите на континента за демонстративни мачове в Седмицата на звездите в тениса, сред които Карол Кучера,“ каза Ервин Линдбихлер – завеждащ сектор Спортни дейности и забавления към Албена АД. Стана ясно още, че курортът подготвя партньорство с една от най-известните футболни школи в Германия, намираща се в град Бохум, Северен Рейн Фествален.

На срещата с медиите присъства и Троян Радулов, старши треньорът на националния футболен отбор за девойки разказа как се подготвят нашите за предстоящите еврофинали през май в Албена. „Благодаря на управата на курорта за прекрасните условия. Бил съм на много първенства и турнири по света, но това, което предлага Албена е наистина на световно ниво. Ще срещнем елитни европейски школи във футбола, но се надявам да се представим добре пред родна публика,“ каза още Радулов.

Богатият календар се допълва от събития както на ниво професионален спорт, така и от турнири за аматьори. Насърчават се детските турнири и пара-спортовете. От този месец, в обновеният вътрешен басейн с минерална вода в сърцето на Албена, стартира и училище по плуване за деца и възрастни.

Наред с това курортът ще е домакин на няколко спартакиади, олимпийски младежки фестивал на БОК, тренировъчен лагер на тежкоатлети от Канада, а по инвестиционната програма се реновира инфраструктурата на залата, на футболния комплекс, на игрищата в Оброчище и на плажа се оформят специални площадки за въвличане на повече хора в спортни занимания чрез анимациите за почиващите. Общо над 25 000 души ще се възползват през 2019 г. от спортната база на един от най-добрите световни комплекси в това отношение. Същевременно това лято Албена ще отбележи своя 50-годишен юбилей.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *