Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

За десети път отличиха „Общественик на Балчик”

Десетите номинации за „Общественик на 2018 година” се състояха в Балчик.

В началото на церемонията с едноминутно мълчание бяха почетени удостоените общественици на годината, които вече не са сред живите. След това бе отслужен водосвет за здраве - за ръководството на Община Балчик и Общински съвет Балчик,   за всички настоящи и бъдещи носители на званието „Общественик на годината”.  Той бе отслужен от свещеноиконом Стратия Александров и йерей Тодор Тодоров.

Отличията се присъждат за десета поредна година от кмета на Община Балчик  Николай Ангелов, председателят на Общинския съвет  Илиян Станоев и главният редактор на вестник „Балчишки телеграф”  Маруся Костова.

Като „Общественик на годината” се отличават обществено активните личности на Община Балчик, които са с най-големи заслуги през изминалата 2018 година.

Дружеството на военноинвалидите и пострадалите от войните в град Балчик предложи за „Общественик на годината” Петър Гатев Йовчев от с. Сенокос.  Роден на 23 април 1923 г., той бързо приближава своя живот към стоте години.  

Христо Александров Гаврилов е предложен от арендатора от с.Дропла д-р Румен Ганев.  Надарен с изключително добра памет, на 85-годишна възраст Христо Гаврилов записва спомените си и чрез книгата „По пътеките на спомените” читателят става съпричастен на събития, свързани с историята на Добруджа /Северна и Южна/ и на откровения разказ на автора, изпълнен с много драматизъм, емоционални преживявания и поучителен оптимизъм за събития в неговата и на съпругата му фамилии.

Добри Неделчев – Бай Дока, дългогодишен водач на коледарите, е предложен за „Общественик на годината”. Титлата „Общественик на годината” ще му приляга, както титлата „Станиник” на Коледарите от четири десетилетия, посочват организаторите.

Галин Ганчев е бил многогодишен корепетитор на читалищата в селата Дропла, Стражица и Оброчище, а сега е част от Танцовата формация  и музикалния съпровод на „Фолклорна магия” към НЧ „Свобода 1897” в с. Гурково, откъдето излязоха множество предложения Галин Ганчев да бъде избран за „Общественик на годината”.

 Семейство Георгиеви – Мария Янкова и Румен Александров също са кандидати за „Общественици на 2019 г. Мария е известна с дългогодишния си стаж като медицинска сестра в Стоматологичното отделение при Общинската болница в Балчик, а след това като училищна медицинска сестра в с. Дропла. Румен е бил служител на МВР, после военнослужещ в Българската армия и едновременно музикант в Духовия оркестър на град Балчик. Осем години се занимава с честен бизнес , а от 2003 до 2011 г. два мандата  е кмет на с.Царичино. Семейство Георгиеви са сега пенсионери, но продължават да участват активно в обществения живот на града

Редакцията на вестник „Балчишки телеграф” издига кандидатурата на Евстати Хадживасилев за „Общественик на 2018 г.” Биографията му е свързана изцяло с родния град Балчик. Ветеранът-спортист с радост си спомня, че като отбор от 7 човека /6 гребци и 1 лодководач/ редовно са участвали в зонални и републикански състезания по МСМ. От 36 години пее в хор „Черноморски звуци” Балчик, а от 2001 г. е в Състава за популярни песни към НЧ „Паисий Хилендарски 1870” Балчик.

Клуб „Здраве” предлага Вяра Кръчмарова за „Общественик на 2018 г.” От  първия до последния работен ден се труди в Общинската болница на Балчик. Активно и всеотдайно дава своя принос за възстановяване здравето на своите пациенти – малки и големи. В пенсионерския клуб „Здраве” Вяра Кръчмарова се включи веднага, щом навърши 55 г.

Александър Славчев е състезател и треньор в морски клуб „Балчик”. Три години е старши треньор на клуба. За две години успява с децата да стане Републикански шампион в клас „Кадет” в Приморско и два пъти Републикански вицешампион в същия клас – Ясен Великов. Два пъти вицерепубликански шампион в клас „Лазер”във Варна – Мартин Пенев. През 2018 г. отборът за първи път в историята на Морски клуб Балчик успява  да спечели отборната купа „Добруджа Къп”.

 Мартин Илиев Пенев е на 19 г., тренира ветроходство от 9 години, а сега следва в НСА „Васил Левски“ София, Треньорски факултет, специалност „Ветроходство”. Участва в Морски клуб Балчик като състезател, а през активния сезон е и помощник-треньор. Обучава новодошлите деца в клуба.

Светлана Лазарова Целият й професионален път на детски учител - от 1995 г. до днес, е в детска градина №2 „Знаме на Мира“- гр. Балчик. През 2017 г. завършва успешно обучение по Монтесори метод и обучение по Монтесори метод за деца със СОП. Загрижена за физическото и психично здраве на подрастващите, тя от години използва в ежедневието си йога практики, като тази година предстои квалифицирането й като йога инструктор за деца.

Здравко Димитров е състезател от спортен клуб по лека атлетика „Черно море 2005” в Балчик. В балчишката общественост е известен и като спасител на Йордановския кръст последователно през 2014 г.и 2015 г.

c