Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Walnuts Life&Food в Добрич поднася кулинарни съкровища с модерна визия

В търсене на кулинарни съкровища премина първият отпуск, който си дадоха собствениците на ресторант Walnuts Life&Food в Добрич.

Отворил преди по-малко от година той се наложи като място, където клиентите се чувстват винаги уютно с домашно приготвени ястия, с поглед към новото и неочаквано презентиране, дело на шеф Димитър Димитров и екипа му.

Сред съкровищата, които Димитър Димитров и съпругата му Вяра Торозова – майстор сладкар, са сладка от горски плодове от района на Мелник, боров мед от Пирин планина, каймак от Белград, сушен пипер от Лесковец, айвар от Пирот, сушени маслини и зехтин от остров Тасос.

„Това беше нашата ваканция. Ние със съпругата ми сме реално в работата – аз съм готвач, тя е сладкарка. Няма как да затворим ресторанта и да ползваме отпуска. Затова нашето решение беше, тръгвайки да почиваме, да съчетаем почивката със  срещи с приятели и колеги, но и да успеем да купим типични неща, които от години си пазарим. Ако успеем да научим нещо ново и интересно, е бонус. Защото това е нашата професия”, сподели Димитър Димитров.

Смятат всяка година да затварят ресторанта за две седмици през февруари, за да се впуснат в своите кулинарни пътешествия.

Когато потеглили, имали своите отправни точки. Приятели и колеги, от които от години пазаруват висококачествени продукти. И, ако досега са ги купували за семейството, сега вече хоризонтът е различен – ресторантът Walnuts Life&Food.

Първата им спирка била баба Мария от местността Рожен в Родопите. „Тя ни осигурява домашно приготвени сладка от горски ягоди, малини,боровинки, както и диви билки и горски подправки. И преди сме си купували от нея за семейство, но сега нейните ароматни сладка ще бъдат включени в десертите, както и в някои ястия. Чайовете в ресторанта също са балкански, защото са по-ароматни.

Можем да подкрепим Walnuts Life&Food – Добрич за Ресторант на годината 2018

За семейството кулинари районът на Мелник е привлекателен и заради множеството винарни. Посетихме винарни „Орбелия”, „Мараж”, „Драгомир”, „Златен рожен”, дегустирахме новите реколти вина и подбрахме за новата си винена листа уникални български вина.  „Сега излизат новите реколти. Искахме да подберем вина, които да включим в новата си винена листа. Да ги опитаме, докато са млади, преди да са бутилирани”, сподели шеф Димитров. Много е хубаво, когато имаш пряк контакт с хората. Тук идват търговски представители, но те не могат да обяснят, така, както хората, които са го произвели, добавя той.

Следващата отправна точка бил гръцкият град Кавала и дългогодишният му приятел Янис, бивш кмет на града, който сега е управител на рибната борса. Оттам ресторантът в Добрич доставя диви средиземноморски риби, скариди, калмари и октопод. Там могат да пазарят само търговци на едро. Все пак Димитър Димитров успял да намери решение на един от основните проблеми – как прясната риба да идва до Добрич, тъй като ресторантът не гарантира голямо потребление, но пък шеф Димитров държи да предлага само прясна риба. Досега изпитвал трудности в това. Установил е партньорства, чрез които три пъти седмично прясна риба от Гърция ще бъде доставяна до Бургас, а той ще зарежда оттам.

В Гърция посетили и остров Тасос, който се слави със сушените си маслини и качествения зехтин. От години си партнират със собственик на рафинерия за зехтин Емануил Филипопулу. „Фермери от целия район пресоват тук маслините си и добиват невероятен зехтин. Ние се спряхме на зехтина на г-н Кирякос, който се отличава с ниска киселинност и лек цитрусови послевкус, сподели шеф Димитров.  От Тасос са и маслините в ресторанта – сушени и мариновани.

Кулинарното пътешествие на семейството преминало и през Македония, която има кухня, много близка до българската и сръбската. След това посетили и майстор Миле в Сърбия. „Бяхме на гости на майстор Миле - приятел и гост готвач на сръбските вечери. Купихме оригинален айвар, домашен каймак, сушен пипер и много други автентични продукти.

Walnuts Life&Food – Добрич с номинация в престижния конкурс Ресторант на годината
Уговорихме и следващото гостуване на майстор Миле в Walnuts Life&Food да е през април”, сподели шеф Димитров.

Резултатът от кулинарното семейно пътешествие ще намери своето отражение в новото меню на ресторанта, което ще е факт от 1 май.

Философията на собствениците на ресторант Walnuts Life&Food в Добрич е, че продуктите, които използват, трябва да са с високо качество.

Стремежът е да се работи с локални ферми, да се използват продукти, които са произведени в региона, около нас. Основната част от зеленчуците, които влизат в кухнята на ресторанта, са отгледани във ферма в с. Полковник Минково,  където се тори основно с биотор.

Пътуването им е било в търсене на най-качествените продукти за новото пролетно-лятно меню на ресторанта. Но, и да си сверят часовника, защото винаги можеш да откриеш автентични рецепти.

Една такава рецепта, открита при пътуването, ще бъде представена утре – по време на вечерта, посветена на „Прогресивна българска кухня“ – торта от боб, на която се натъкнали при гостуването в Рожен. Гост готвач ще бъде шеф Силвия Йорданова от Варна, една от най-креативните млади дами в кулинарията.

c