Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Поетичен мост на братството с новата книга на Генчо Златев “Целувам ти ръка, Бесарабийо”

Скромен и незабележим, повече от половин век добруджанският поет Генчо Златев продължава да реди вълнуващи стихове, които взривяват душата. Поредната му поетична книга "Целувам ти ръка, Бесарабийо" не прави изключение. С огромно желание той навлиза в историята и крачи от селище на селище, от човек на човек. Току присяда, за да чуе един разказ, една история, да бъде огрян от светлината на една неподправена любов към Майка България, искрена или тъжна, но истинска. Всичко, свързано с Буджака и изминалите повече от две столетия живот на българите там, предизвиква истинска радост в нежната му душа.

Годината е 2010. Тогава са първите му срещи с Бесарабия и нейните хора. Земята и сънародниците, с които го среща животът, отварят по необикновен начин сърцето му. Съдбите на беженарите го разтърсват. Като истинска лавина влизат в съзнанието му имената на селища и личности, които преобръщат представите му за събитията, случващи се от началото на XIX в. и до наши дни. Дават сила на въображението му да нарисува поредица от исторически картини, на различни моменти от живота, за които е нямал реална представа. Авторът е безкрайно изненадан и удивен от откритията, които прави за живота на българите в този край на Украйна. Затова стиховете, посветени на Буджака и неговите хора, са изпълнени с топлота и истинска братска обич. Всяка среща за Генчо Златев е едновременно болка и радост, любов и щастие. Ако обединим написаните 19 стихотворения в едно, то ще се превърне в своеобразна "Ода на радостта",  в която еднаквата кръв заговорва достатъчно за човечността и разбирателството между хората, братя и сестри, с еднакви корени, които имат една голяма любов – България!

На снимката /от ляво надясно/:
Атанас Стоянов /"Матадор"/, инж. Михаил Стоев, Генчо Златев

Имената на Георги Раковски, Христо Ботйов, ген. Иван Колев, акад. Александър Теодоров-Балан, Николай Мандру, Стефан Каракаш, Нико Стоянов, Елена Недева, Михаил Стоев, Снежана Скорич, Руслан Мъйнов и редица други, вплетени в поетичните му изблици, изграждат истински мост между българите от Бесарабия и прародината им България, за да ги събере в едно – с мислите и мечтите им, с реалните стъпки и въжделения за едно общо настояще и бъдеще.

С написаното в "Целувам ти ръка, Бесарабийо!", поетът и човекът Генчо Златев се покланя на всички, които с висок дух, силна и безгранична любов градят днешна и утрешна България! 

Стихосбирката на Генчо Златев „Ръката ти целувам,  Бесарабийо”, ще бъде представена официално на 23 и 24 май 2019 г. в Болградската гимназия "Георги Стойков Раковски", в Измаилския държавен университет и пред българската община "Св. София" в Измаил. Книгата е издадена от добричкото издателство "Матадор" със спомоществователството на инж. Михаил Стоев, почетен председател на община "Св. София" и носител на званието "Човек на годината - 2018" сред българите в Украйна.

                                                                                      Николай МИРЧЕВ

Корица на стихосбирката

БОТЕВ В ИЗМАИЛ

Аз коленича със нозе превити.

И леко ми е, сякаш съм перце.

Каква е тая влага във очите,

защо си се разхълцало, сърце?!

Венци, букети до пиедестала.

Високо Химнът български ечи.

Събрал ни е като в просторна зала

Войводата със огнени очи.

Все същия, със поглед неугасващ.

Перчема сресал – хубавец и млад.

На време, на години неподвластен.

Със ръста си изпълнил този град.

Напуснал свойта майчица България.

Със стих оплакал нейната съдба.

Камбана школска бил във Бесарабия.

Зовял за бунт със лира и с тръба.

Пред нас е Ботев, мята тъмна грива.

И музика гърми с тържествен звук.

А във очите влагата прелива.

От гордост плача. Той е жив и тук!

3 март 2010 г.

Генчо ЗЛАТЕВ

c