Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

В Добрич посланикът на Турция почете загиналите в ПСВ турски и български бойци

Възпоменание по случай Деня на мъчениците се състоя във Военното гробище-музей в Добрич по повод 18 март, когато в Турция се почитат загиналите в битката при Галиполи или Чанаккале по време на Първата световна война.

Това бе поводът делегация, водена от посланика на Турция у нас д-р Хасан Улусой, да посети Добрич. Във възпоменанието участва и Нурай Иньонтепе – генерален консул на  Турция в Бургас.

Присъстваха и православни духовници от Добрич. Бяха положени венци и цветя и отслужена молитва за упокой на загиналите. С минута мълчание бе почетена паметта им.

Паметното място в Добрич е най-голямото на територията на страната запазено военно гробище от времето на Първата световна война. В него са погребани над 3000 войни от седем националности и четири вероизповедания.

„Първата световна война е един много важен период, както за България, така и за Турция. Когато погледнем това гробище, виждаме, че тук са изпратени турски войници, които да подкрепят българската армия в битките. И те са воювали рамо до рамо и са защитавали тези територии…Виждаме, че преди 103 години ние сме били съюзници, български и турски войници заедно са защитавали тези земи”, заяви посланик Улусой. Той припомни, че преди 15 години е положено ново начало - България и Турция да станат съюзници в НАТО.

На 18 март се почитат загиналите в битката при Чанаккале по време на Първата световна война, което се счита за своеобразно възраждане на Турция.

В Първата световна война България, както и всички наши съюзници, печели поредица от битки, но, в крайна сметка, губим войната, което е иронията на съдбата. Реално тогава солидни битки печелят и турците, и германците, и ние, българите. Но в крайна сметка, Първата световна война е катастрофа за България, както и за тях – и за германците, и за турците. Всъщност, ние заедно побеждаваме, но и заедно губим, коментираха за Про Нюз Добрич историци от Регионалния исторически музей в Добрич .

"Иронията на съдбата е, че само няколко години по-рано нашата армия е противник на турската и, съответно на Османската империя. През 1916 години, само няколко години по-късно, ние сме съюзници с Турция, което показва на колко високо ниво са били политиците от онова време – и от едната, и от другата страна. В тази война, през 1916 г. наградените са около 3000 човека. Българската държава награждава турски офицери, а турската държава също награждава 1200 наши офицери. Всъщност, най-големият урок е, че интересите могат да бъдат общи, независимо от миналото", посочиха още историците.

c