Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Задържан за кражба на телефон призна за убийството на бивш полицай в с. Сенокос

40 дни след погребението на 80-годишния бивш полицай Георги Митев, става ясно, че той е убит. Задържан за кражбата на телефона му местен ром, втрещил разследващите като разказал за убийството.

80-годишният пенсиониран полицай Георги живеел сам в село Сенокос. Съпругата му починала преди 20 години.

В  края на декември двама роми влезли в двора му, за да крадат. Най-вероятно, преди това са го следили. Предполага се, че са търсили пари. След като не намерили, нападнали възрастния мъж и го удряли по главата. След това го изнесли на двора, където го блъскали, научи Про Нюз Добрич от близки до разследването. Когато разбирали, че е мъртъв, го внесли в къщата. Имало следи от влачене до вътрешния коридор в къщата.

Предполага се, че нещо ги е стреснало и само са го преджобили, след което убийците избягали от местопрестъплението.

На 28 декември близките открили възрастния мъж бездиханен. Лекарят издал съобщение за смъртта, след което той е бил погребан на 29 декември.

Синът на Георги имал съмнения за причините за смъртта, тъй като възрастният мъж имал рани по главата. А, и не намирал телефона на баща си. В полицията споделил, че се съмнява баща му да е починал от естествена смърт.

Разследващите открили кой ползва телефона. Когато го отвели на разпит, той разказал за убийството. Разкрил и съучастника си.

Срещу двамата е повдигнато обвинение за грабеж, съпроводен с убийство. Първоначално те са били задържани за 72 часа, а впоследствие им е наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

През февруари била разпоредена  ексхумация на трупа, за да се установи точната причина за смъртта на възрастния мъж. Съдебните медици трябва да установят какво е причинило смъртта – дали множеството нанесени удари или удара на главата при падането.

„Вероятно са искали да тършуват, но нещо ги е разубедило. Изтеглили са 80-годишния мъж в предверието, където е намерен. В къщата не било тършувано на пръв поглед, споделиха пред Про Нюз Добрич хора от селото.

По думите им, наглостта на убийците стигнала дотам, че на погребението единият от тях дори изкопал гроба на жертвата си, заедно със свои роднини. А, синът трябвало да плати на тримата гробари, сред които и убиецът на баща му.

„Георги Митев бе перфектният служител на реда и закона в този район”, споделиха пред Про Нюз Добрич местни. Дори известните телевизионерки Алис Крайчева и Бригита Чолакова правили документален филм за него и работата му като отличен полицай.

Хората от селото си спомнят, че в годините, когато е работил като полицай, отговарящ за селата Сенокос, Безводица, Пряспа и Дъбрава, Георги имал много проблеми с роднините на единият от убийците, които се занимавали с кражби и побоища.

Филмът за тогавашния районен инспектор от полицията Георги Иванов Митев е сниман през 1985 г. и е излъчен в сутрешен блок на националната телевизия през месец април. Документалната лента разказвала за отличния служител на МВР в Балчишкия регион и представял как преминава работния ден на тези служители.

Убийците са на 25 и 45 години и са от същото село. Според информацията от Окръжната прокуратура, на двамата е повдигнато обвинение за грабеж, придружен с нанесена телесна повреда, от която е последвала смъртта на възрастния мъж  – престъпление по член 199, ал.2 от Наказателния кодекс. Обвиняемите са направили самопризнания и са дали подробни обяснения.

Според хората от селото, семейството на Георги ще настоява убийците му да получат най-тежко наказание - доживотен затвор.

c