Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Пилотна образователна инициатива за учениците от общината поде Районен съд Ген. Тошево

Първата образователна инициатива, насочена към повишаване на правната култура на учениците от началния и прогимназиален етап на обучение, започват магистратите от Районен съд - Генерал Тошево. Това е изцяло тяхна идея, чрез реализацията на която ще бъдат обхванати деца от четвърти до седми клас, които досега не са попадали в обхвата на работа на Районен съд - Генерал Тошево, съобщиха от пресцентъра на Добрички окръжен съд.

Образователната кампания, организирана за децата на община Ген. Тошево е под надслов „Децата и съдът“ и се осъществява с подкрепата на Регионалния инспекторат по образование.

Чрез изнасяне на тематични лекции, съобразени с възрастовата група и предоставяне на информационни брошури, изготвени от съда, учениците ще научат повече за съда и съдебната система в Република България.

Провеждането на срещите с ученици ще започнат на 18 март, като периода на образователната програма ще продължи до края на месец март. Лекциите ще бъдат изнесени от магистрати и съдебни служители във всичките шест училища с основни класове:

  • Средно училище „Н.Й.Вапцаров“ - Генерал Тошево
  • ОУ„Христо Смирненски“ - Генерал Тошево
  • ОУ „Васил Левски“ - с. Преселенци
  • ОУ„Христо Ботев” - с. Кардам
  • ОУ„Йордан Йовков” - с. Красен
  • ОУ„Йордан Йовков” - с. Спасово

След приключване на образователния курс, Районен съд - Генерал Тошево предвижда обявяването на междуучилищен конкурс за рисунка на тема „Съдът през погледа на децата“. Всички изготвени рисунки ще бъдат включени в изложба в сградата на Районен съд - Генерал Тошево. Комисия, съставена от магистрати и служители на съда, ще номинира по три най-добри рисунки от всяко училище. Една от всички представени творби, ще бъде обявена за големия победител в конкурса.

Авторите на отличените рисунки ще бъдат поканени в Районен съд - Генерал Тошево на 16 април - Деня на Българската Конституция и професионален празник на юристите, за да получат награди за проявеното творчество и старание.

c