Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Неда Антонова: „С победата в Сръбско-българската война българският народ оправда доверието на Левски!”

„Българският народ оправда доверието на Левски! Когато Съединението стана факт и съединена България стана да защити своето Съединение, тогава изведнъж се видя на практика, че този народ, в който Левски е виждал неимоверно огромни, неподозирани  сили,  приложи по време на войната тези свои сили… Аз не можех да си обясня откъде е тази енергия у тези прости хора. Млада армия, още необучена както трябва, млади офицери,  млад принц, началник-щабът е бил на 24 години! Какъв опит могат да противопоставят те на сръбската армия, която се командва от генерали! Ето това е показал българският народ само няколко години след Освобождението, когато е успял да постигне онова, което Левски е искал: армия – добре въоръжена, млади командири и дух! Това, с което е победил българският народ в тази война, е високият дух. Това е първата война, която води Третата българска държава след Освобождението, и единствената,  която завършва с победа, както и единствената, в която България е сама! Без помощ отникъде.” Това каза писателката Неда Антонова  при представянето на нейния роман „Не умирай вместо мен!” в Огледална зала „Нели Божкова” в Добрич. Книгата, написана преди 38 години и наскоро преиздадена отново, е посветена на Сръбско-българската война през 1885 г.

     Неда Антонова призна, че чрез тази книга е изразила своята привързаност към родния си Плевенски край и родното си село Николаево. „То за мен е символ и капката, в която се отразява океанът на българската душа” – сподели писателката. Според нея, героизмът и високият дух на младата българска армия във войната са своеобразно потвърждение на думите на Левски: „Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме”. Неда Антонова припомни, че идва за пети път в Добрич за период от пет години – нещо, което се е случвало само в още един град, Плевен. „Този град е далече от София, но е много близко и много близък до историята. И тъй като историята на България е онова познание, което лично за мен е най-важно, най-интересно, може би затова идвам тук с желание, защото срещам единомишленици.” – обърна се тя  към присъстващите на срещата почитатели на нейното творчество.

     Книгата на Неда Антонова бе представена от Драгомил Георгиев, който постави акцент върху наличието на няколко културни пласта в повествованието, широката епическа обемност и изключителната сила на духа, която героите излъчват.

c