Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Кампания в подкрепа на прикованата на легло Ева и майка й започва в Добрич

Кампания за набиране на средства за подкрепа на 21-годишната Ева, която над 7 години е прикована на легло след катастрофа, и нейната майка Надя, стартира в Добрич.

В социалната мрежа Виолета Якова сподели: „Ева и Надежда имат нужда от помощ. Каквото и да напиша ще е малко и недостатъчно.”

Вече са ясни и първите обекти, в които всеки може да дари средства:

Бул. „3 март” 52 – Автомивка „Златно пиле”,

Ул. „Независимост” 1 /бивше кино „Родина”/ - магазин „Криос компютри”

Ул. „Сан Стефано 2”, стая 102, до Езикова гимназия /Майя Сапожникова/

„Това са местата, в които можем да се лишим от половин кутия цигари или кафе и кола, които обикновено консумираме през деня. Благодаря на Славянка Иванова, Майя Сапожникова, Николета Коларова, Елица Иванова”, написа Виолета.

Както Про Нюз Добрич писа, след зверска катастрофа, едва 13-годишна Ева от Добрич е прикована на легло. Вече повече от 7 години за нея се грижи майка й Надежда Георгиева, която също е в тежко здравословно състояние.

Прикованата на легло Ева от Добрич и майка й имат нужда от помощ, за да оцелеят

Ева не може да говори, но комуникира с Надежда с мигане на очи. Чува и разбира всичко, но, най-тежко за майката е, че не може да й помогне. Лекарите от години са отписали младото момиче. Но, Ева не се предава и продължава с крехкото си тяло борбата за всяка глътка въздух и ден живот.

Надя и Ева преди катастрофата

След кръвоизлива в мозъка и направената операция на главата, Надежда не може да работи. Стои у дома и се грижи за Ева, доколкото може. Заради здравословното си състояние обаче й е много трудно. Затова е наела жени, които й помагат през деня и през нощта в грижите за момичето. Понякога й е толкова зле, че се налага жените, които обслужват Ева, да се грижат и за Надя.

Според последна информация от майката, от около два месеца декубиталната рана на опашката на Ева е започнала да се разтваря. В началото спреят със сребърни йони имал добър ефект, но впоследствие раната отново зазляла. „Става все по-голяма, дълбае надолу, гноясва и кърви. Днес купих шести поред флакон със спрей. Флаконът струва 35 лева и свършва много бързо. Но това е по-малкият проблем. Ако раната заздравява, бих купила още шест флакона. Но добър ефект вече не се забелязва”, споделя Надя. Освен това, Ева отново започнала да изхрачва кръв. Съвсем малко е, но обикновено така започва ужасното възпаление на белите дробове. Надявам се просто канюлата да е раздразнила трахеята и кървенето да е безобидно и да спре. Това ще се разбере в идните дни”, споделя Надя. Самата тя е със стягане в задната част на главата, което не знае на какво се дължи, но от него й прилошава и няма сили.

Ева преди и след катасторафата

Всеки месец разходите им са около 3 000 лева – за лекарствата, за храната, за жените, които се грижат за Ева. Лекарствата и за двете, се купуват без рецептурна книжка, тъй като не се покриват от здравна каса, обяснява Надя.

Досега успявала да се справи финансово. Използвала е половината от парите, които застрахователната компания изплатила на Ева. След като клиниката в Истанбул отказала да направи операцията, част от събраните пари останали. Но, вече и те са свършили. Сега ползват пари от сметката на майката на Надя, но и те са на изчерпване. Остават половината от парите от застраховката на Ева. Надя няма представа за колко време ще стигнат. Но е наясно, че, когато и те свършат, двете няма да има с какво да живеят. Единственият им шанс да оцелеят е отново добри хора да им подадат ръка.

Всеки, който желае да помогне на двете жени, може да направи дарение по сметката:

Експресбанк
BIC: TTBBBG22
BG95TTBB94001526840077
Надежда Петрова Георгиева

За преводи от чужбина името е Nadezhda Petrova Georgieva

c