Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Зачестяват случаите на изоставени едри породи кучета в Добрич

Тревожна тенденция  за леко повишаване на популацията на скитащи животни отчита за 2018 г. екипът на Общинския приют за бездомни животни в Добрич. Зачестяват случаите, в които жители на близки до града села  изоставят подрастващи кученца без майки  с презумпцията, че в града има два приюта и има кой да се погрижи за животните. Срещат се и мигриращи некастрирани животни, които идват от съседни населени места. Екипът залавя тези животни, те се обработват  и се пускат на територията на община Добрич, като по този начин се увеличава популацията на безстопанствените четириноги,  вместо тя постепенно да намалява, обобщават специалистите. Този проблем съществува вече осем години поради неизпълняващите се програми на съседните общини и липсата на каквито и да е мерки от тяхна страна, твърдят от приюта в областния град.

Във връзка с  изпълнение на програмата на Общински съвет  за намаляване и контрол върху  популацията на безстопанствените кучета се  провеждат  профилактични мероприятия за  обезпаразитяване и ваксинация срещу бяс, се посочва в годишния доклад на Общинския приют за бездомни животни за 2018 г. Заловени и настанени са  533 безстопанствени животни,  обезпаразитени са 724. Поставени са 346 ваксини срещу бяс, кастрирани са 390 животни. Граждани са осиновили 25 скитащи четириноги, върнати по местообитание са близо 380 кучета, сочат отчетните данни.

Остава нерешен проблемът с липсата на строги мерки по отношение на  маркировката и регистрацията на домашните любимци, твърдят експертите.  Това, според тях, води до невъзможност за установяване на собственика на животните, когато се наложи да се търси   наказателна отговорност при нарушаване на регламентираните правила. При възникване на инцидент в повечето случаи се оказва, че животното, отглеждано в нечий двор, е безстопанствено и гражданите само са го приютили и то не е тяхно. Ако се стигне до съд и обезщетения, те са за сметка на общината.

Зачестяват случаите на залавяне на скитащи едри породи кучета /кангал, ротвайлер,  немска овчарка, каракачанска овчарка и др./ Те  в никакъв случай не могат да се причислят към безстопанствените, по-скоро са  пуснати и изоставени от стопаните си поради безотговорност и нежелание да ги отглеждат, е изводът на специалистите. Според тях, тези животни  са по-опасни, агресивни и по-малко социализирани. Повечето инциденти с агресивни животни възникват именно от тях. Все по-често се обработват  подадени от граждани сигнали за прибиране и лечение на  болни и умишлено наранени бездомни животни. Приети и обработени са 88  сигнала и жалби на граждани, като са предприети необходимите мерки за залавяне на  животните.

Снимка: Thinkstock/Getty Images

c