Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

С партньори от пет държави премина първата фаза на Art & Sport в Добрич

Добричката Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" представи своя завършен сценичен продукт - част от първата фаза на международния проектен форум, озаглавен „Силата на изкуството и спорта“ (Art & Sport), В Концертната зала на Общински младежки център в Добрич.

По време на заключителната училищна продукция, с невероятен артистизъм, на сцената беше представена близо двучасова програма. Публиката в залата аплодира двете театрални драматизации - "Чими" и "Житената питка", песенни изпълнения, фолклорни танци, балет и спортни демонстрации - онагледяващи разбирането на българските партньори, по отношение стартовото развитие в двете основни проектни направления - изкуство и спорт.

Четири дни, международните партньори от останалите четири държави са гости на добричката гимназия, която чрез предварително подготвена програма, обстойно запозна училищните делегати от Румъния, Турция, Гърция и Испания, с културните, спортни и исторически дадености и особености на добруджанския регион.

"От 20 години Тодорка Ненова развива артистичните таланти на децата от училището. 20 години, посветени на любовта, която тя предава на своите възпитаници." След тези думи на водещите арт спектакъла, на сцената излязоха младите училищни театрали - участници в пиесата "Чими" - драматизация по книгата "Приключенията на Лиско" от Борис Априлов.

Самуила, Красимир,Берг, Алекс и Сами

Културен проект с гости от четири държави домакинства Хуманитарна гимназия в Добрич

Участие в програмата взеха и възпитаничките на Пламена Петрова от добричката балетна формация My Dance, които изпълниха танца "Пламъци".

My Dance - "Пламъци"
My Dance - "Пламъци"

Сред аплодисментите на публиката, демонстрации на техники от карате, направиха състезателите на Сенсей Димитър Христов - треньор на Спортен клуб по карате "Самурай" в Добрич.

Карате клуб "Самурай"
Карате клуб "Самурай"
Карате клуб "Самурай"

Проведената четиридневна програма на 18-те чуждестранни партньори, е първата среща по новия двугодишен проект, в който Хуманитарна гимназия е участник от българска страна. Проектът е финансиран по програма "Еразъм+", на стойност малко над €200 000, както сподели пред ПроНюз Добри Тодор Георгиев - директор на гимназията-домакин. Приемаща страна в следващата среща на партньорските екипи ще бъде училището от гр. Ираклио, намиращо се на остров Крит в Гърция.

c