Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Нов модерен месозавод изгражда Недко Митев в с. Овчарово

В модерен месозавод, който да произвежда месни продукти с марката „Добротица”, инвестира един от най-крупните фермери в България – Недко Митев от с. Овчарово. Новите мощности ще произвеждат висококачествени месни продукти, направени само от естествени суровини, произведени в стопанството на двукратния носител на наградата Агробизнесмен на България.  Досега месните продукти „Добротица” се произвеждаха на ишлеме.

Новият завод е на два етажа. Първият е на площ от 2,4 декара. Там ще се помещава кланицата за червени меса - едри преживни животни, дребни преживни животни и свине. На първия етаж са  разположени транжорната и цехът за месопреработка, където ще се произвеждат богата гама колбаси, съобщи за Про Нюз Добрич Ваня Желева – ръководител производствени технологии в стопанството.

Вторият етаж се простира на площ от 2 декара, като там се помещават сушилните, както и битовите помещения, стаи за почивка. Освен това, се изграждат паркинги. Заводът има още самостоятелно депо за вода, за да се гарантира независимост от водоподаването. Разполага и с мощни собствени дизелови агрегати Volvo, които осигуряват алтернативно електрозахранване, при нужда. При това за цялото производство. Това прави производството независимо от осигуряването с ток и вода.

Новото предприятие вече е оборудвано с най-доброто, което световния пазар предлага. „Г-н Митев държи оборудването ни да е най-доброто”, коментира за Про Нюз Добрич Ваня Желева. Тя посочи, че дори въздухопроводите и топлообменниците са от неръждавейка, което е най-доброто.

Златни медали за “Недко Недков-Овчарово” от изложението “Светът на млякото”

Машините за месопреработвателното предприятие са с голяма мощност и могат да „бълват” огромно количество продукция.

От екипа се надяват висококачествената месна продукция с марка „Добротица” да намери своите клиенти, за да може мощностите на новия завод да работят с максимални обороти. Има възможност и за работа на две смени.

„Ще се стремим да се позиционираме в сектора на чистата, бутикова  продукция”, сподели Ваня Желева. Това предполага, че и ценово продуктите с марка „Добротица” няма да са в ниския ценови клас. Надявам се, че все повече клиенти ще се насочат към висококачествената храна. Тя увери, че продуктите на завода ще се произвеждат без химия – без консерванти, без оцветители, без никакви Е-номера, а само висококачествено месо с доказан произход.

В кланицата ще влизат само животни от фермите на Недко Митев.

В стопанството на Недко Митев се отглеждат месодайни едри и дребни преживи животни. Има месодайно стадо, като телетата са от породите Шароле и Лимузин. Овцете са от породата Ил дьо Франс. Заводът ще преработва и свинско месо. За целта Недко Митев изгражда нов свинекомплекс.

Според предварителните разчети, в производството ще бъдат ангажирани около 50 работници. Във всички дейности на месозавода се очаква да бъдат ангажирани почти 100 души.

Очаква се заводът да бъде официално открит за Гергьовден, когато се отбелязва Деня на животновъда.

Там ще се произвежда пълната гама месни продукти. Трупно месо и субпродукти, разфасовки, млени меса – кайма, наденици, кюфтета, кебапчета, малотрайни колбаси, варено-пушени нераздробени меса, трайно-сурово сушени раздробени и нераздробени меса, трайно-варено пушени.

Недко Митев обработва 60 хил. дка земя, но тя се равнява на 80 хил. дка, защото сее и втори култури, т.е. използва земята двукратно. Мандрата на фермера е с капацитет над 200 тона мляко на ден. Благодарение на безотпадна технология нивите се подхранват с естествен оборски тор. Всичко ­– от зърното до крайните продукти, се произвежда в стопанството.

c