Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Часовникът в "Старият Добрич" пак работи, но не е точен

След няколко месечно спиране часовникът в "Старият Добрич" отново работи.

В отговор на запитване от Про Нюз Добрич от Общината отговориха, че часовникът в АЕМО „Старият Добрич“, който е част от целия музей на открито, е публична общинска собственост. В момента музейни специалисти се грижат за неговото функциониране. Община Добрич търси възможности за трайно решаване на проблема, който е свързан с работата на механизма на часовника и неговата поддръжка, информираха от администрацията.       

Оказа се, че с навиването на часовника се е заел директорът на Регионалния исторически музей Добри Добрев. През последните седмици на всеки около 30 часа той изкачва стълбите на кулата, за да навие механизма.

Часовникът обаче има отклонения при работата си - за денонощие може да са само 2 минути, но може и да са 20 минути. Затова, според Добрев, трябва часовникар да провери състоянието на часовниковия механизъм, за да може той да работи точно.

Часовникът на кулата в "Старият Добрич" не работеше от месеци и бе спрял на 7.30 ч. Когато това бе установено от Иван Ковачев – син на майстора Илия Ковачев, изработил часовниковия механизъм, стана ясно, че от 2012 г. до средата на 2017 година часовникът в часовниковата кула в „Стария Добрич” е бил стопанисван и поддържан от Ротари клуб. Те имали ангажимент да плащат хонорар на добричлия, който се ангажирал да поддържа целия механизъм по указанията, които Ковачев му дал.

До края на септември часовникът в “Стария Добрич” ще заработи

През последните месеци обаче спрели да плащат на бай Георги и той престанал да се грижи за часовника. Тогава Община Добрич пое ангажимента да се сключи договор и се възложи поддържането на часовника, който е паметник на културата. Стана ясно, че местната администрация не е била информирана за прекъсване на поддръжката на часовника.

Днешната часовникова кула е с височина 21 м. Часовниковият механизъм е изработен от майстора-ковач Илия Ковачев от Габрово и е направен по схемата на старите възрожденски часовници от Елена, Дряново и Трявна.

Механизмът му тежи 250 кг. Задвижва се от две тежести, които представляват речни камъни с различна тежина. Часовникът се навива ръчно. Кулата има и камбана, която тежи 320 кг и е отлята в цеха за камбани към Св. Синод в София.

Първият й камбанен звън прозвънява на 28 юни 1985 г.

c