Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Отпада вписването на екокатегория в талона за отстъпка в данъка

“Ще бъдат търсени варианти, включително служебен обмен на информация. В понеделник говорих с МВР и ме увериха, че няма да има задължителна смяна на талоните, за да е записан екостандартът на колата”, това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред “24 часа”.

Томислав Дончев - снимка:
Bivol.bg

"В момента някои общини искат задължително да е отбелязан в талона - в противен случай не признават отстъпката в данъка. Ако в големия и малкия талон на колата не е посочена екокатегория, човек може да си извади такава, но не е задължително." Това обясни инспектор Димитър Иванов от отдел “Пътна полиция” към Главна дирекция “Национална полиция“.

Отразяването на екокатегориите при автомобилите започва да се извършва от 2007 г. - с началото на членството на България в Европейския съюз. Масово, у нас се карат автомобили, които са втора употреба, и при техния внос, не е била отразявана екокатегорията на превозното средство. По думите на Димитър Иванов, "към момента на регистрацията МВР не е разполагало с информация за екокатегорията."

Наличието на вписана екокатегория в талона на автомобила е нужно, за да получи собственика отстъпка от данъка. Той бе въведен тази година. Сдобиването с информация за това в каква е екокатегорията на колата, може да бъде получена от официалните фирмени представителства на конкретния автомобилен производител. С предоставените от фирмата данни, се носят в Пътна полиция и там те биват нанасяни в талона. Ако бъде заплатена през ПОС терминал, цялата услуга в КАТ по идентификацията и смяната на талони на автомобила струва 20 лв. С три лева е оскъпяването ако се заплати на банково гише. Ваденето на удостоверение от съответното автомобилно представителство също се заплаща. Според шофьори, сдобили се вече с такъв документ, той струва около 50-100 лева.

източник: 24 часа

c