Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Фелдшерите от Ген. Тошево, спасили 850-грамово бебе, с приз „Достойните българи”

Двама фелдшери от Филиала за спешна медицинска помощ в Генерал Тошево - Димитър Алексиев и Димитра Димова, са сред носителите на отличието "Достойните българи". Наградите бяха връчени днес на церемония в София. Двамата са отличени за това, че спасиха живота на недоносено бебе и неговата майка.

Фелдшерът от Генерал Тошево Димитър Алексиев и колежката му Димитра Димова  от Генерал Тошево спасиха без необходимата апаратура бебе, родено в шестия месец и с тегло едва 850 грама. Наградата им бе връчена от заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, който отбеляза, че всеки ден достойни българи.

Както Про Нюз Добрич първи съобщи, на 26 юли миналата година дежурният екип на филиала в Генерал Тошево в състав фелдшерите Димитър Алексиев, Дида Димова, санитарката Теодора Петрова и шофьорът Руси Стойков изродиха бебе в шестия месец с тегло 850 грама. По данни на бабата, ден по-рано 21-годишната Филиз Васведин от с. Снягово е имала контракции. Върната е от гинеколога си с предупреждение, че може да роди по-рано. Това е първа бременност за младата жена. Тя отишла в Центъра за спешна медицинска помощ в Генерал Тошево с кървене и силни болки. На седмата минута родила момиченце. Бебето изплакало веднага. Било в добро състояние. Бебенцето било аспирирано своевременно и повикан реанимационен екип от РКЦ-Добрич, които го е транспортирал в болница в Добрич.

Още един фелдшер бе отличен на церемонията – Илияна Петрова от Стражица, изродила близнаци в линейка на път за болницата в Горна Оряховица.

Днес в София се състоя 17-ата церемония по награждаването на достойните българи. Онези, които помагат безкористно, спасяват от огън и вода, градят безвъзмездно, даряват, отстояват справедливи каузи.

700 станаха отличените като Достойните българи, след 17-ата церемония, която „24 часа” организира за 17-и път. На предните 16 наградата бе получена от 650 българи, извършили добри дела и спасили човешки животи.

За да направи още по-популярни делата на достойните българи „24 часа” ще направи виртуална карта на доброто, която ще бъде публикувана на сайта на изданието www.24chasa.bg.

Снимка: "24 часа"

c