Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Проверяват сигнал за наличие на речна вода във водопроводите, „ВиК Добрич“ категорично отрече

Районната прокуратура в Добрич е образувала проверка, която трябва да изясни дали от  чешмите на  няколко населени места в региона тече непречистена вода от река Батовска. Това съобщи пред журналисти окръжният прокурор Пламен Николов.

Той уточни, че проверката е по анонимен сигнал, в който се съдържат данни, които, по думите му, са проверяеми.

Според сигнала, част от течението на р. Батовска било отбито в шахта в района на с. Батово и от там -  към  резервоар на местната помпена станция. От помпената станция водата се придвижвала към водопроводната система, захранваща селата от региона, посочи окръжният прокурор. Той добави, че в сигнала се твърди, че водата не се пречиства по никакъв начин и е опасна за живота и здравето на населението.

 „Тепърва предстои да се установи дали това е вярно или не” – каза магистратът. Днес или утре се очаква да станат известни резултатите от проверката, след което Районната прокуратура ще прецени дали да бъде образувано досъдебно производство.

На пресконференция днес за казуса съобщи временно изпълняващата длъжността главен редактор на вестник „Добруджанска трибуна” Калинка Пенчева. Тя посочи, че медията провежда разследване по случая, тъй като се притеснява от факта, че от кранчетата на потребителите тече речна вода.

Потърсен за коментар, управителят на „ВиК Добрич” АД – Добрич Тодор Гикински заяви, че потребителите на питейна течност в Добрич и региона ползват вода от нормални водоизточници. „Нито един грам вода от нерегламентирани източници не е влязъл в града” – посочи изпълнителният директор на водното дружество. На всеки три месеца се извършва мониторинг на качеството на водата и не са регистрирани отклонения.

Снимковият материал е предоставен от колегите от вестник "Добруджанска трибуна"

c