Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Неда Антонова с премиера на романа "Не умирай вместо мен" в Добрич

Представяне на второто издание на романа на Неда Антонова - "Не умирай вместо мен", предстои на 15 март в Огледална зала "Нели Божкова", съобщиха организаторите на събитието.

В синтезиран вид, литературният критик Драгомил Георгиев ще разкаже в аванс, каква е същностната конструкция на романа. Началният час на събитието е 18:00, като организаторите - Община Добрич и Сдружение на писателите в града, канят желаещите да заповядат за среща с авторката.

„Не умирай вместо мен, брате, защото смъртта за родината е най-сладката награда за един довчерашен роб!
Това е откровението на тази книга. Годината е 1885-та. Сръбско-българската война. Не война е това, а всенароден празник, съпроводен със задължителното за всеки празник жертвоприношение: стотици убити и хиляди ранени... И моите герои, жителите на едно село - са капката, в която се оглежда океанът на българската душа.

А във войската - цяла България: редовна армия и доброволци с цървули; стари учители и ученици от Петропавловската семинария; овчари с ямурлуци и госпожи с червенокръстки ленти на ръкава...

Всички заедно летят към Сливница... А там болка, студ, смърт, още смърт, много смърт... И победа! И любов! Любят се когато и както сварят, за минутка макар, но като завинаги...
И понеже войната им обещава само смърт, те един на друг си обещават вечност. И я дочакват. Онази вечност, с която само народната памет може да се отплати.
И накрая мир, трева и взрив от новородени момчета, както става след всяка война.
Животът не обича да губи.“ Неда Антонова

Неда Антонова е родена в с. Николаево, Плевенска област. Завършила е Института за култура в Санкт Петербург. През годините е работила като журналист, редактор в художествената редакция на Военно издателство „Св. Георги Победоносец“, писател в Групата на военните писатели и композитори при МНО. Тя е основател на сп. „Отечество” и член на СБП от 1983 г.

Автор е на много книги, сред които стихосбирката „Повторими неща”, тетралогията исторически романи „Памет“ („Войната свърши в четвъртък“,  „Не умирай вместо мен“, „Ангела“, „Приют за щастливи“), трилогията за юноши  „Обичам те, вълк“, „Вълк на покрива“, „Разбивачи на касички“, романите „Три кита в аквариума“, „Лобният път на сърцето“, „Надали“, „Полугол и полугола“, трилогията „Вино“ („Вино и молитви“, „Вино и оръжия“, „Вино и чудеса“, повестта „Ирма, жената на бог Марс“, пиесите „И слезе Господ на земята“, „Гълъб за сърдечни послания“, „Звезда от последна величина“, „Асен, убиецът на Иванко“.

Сред заглавията в творчеството ѝ са романите „Преподобна Стойна, неканоничната светица“, „Елеонора–царица българска“, „Неговата любима“ и  „Първият след Бога – любовта и смъртта на Васил Левски“. Превеждана е на френски, руски, чешки и полски език. Носител е на множество награди от Национален фонд "Развитие" и Национален център на книгата. Неда Антонова е единствената жена, удостоена с наградата "Златен меч" за най-добър разказ на списание "Български воин".

c