Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Игри и веселие на Сирни Заговезни в "Старият Добрич"

Много добричлии се събраха в АЕМО "Старият Добрич", за да отбележат празника Сирни Заговезни, Прошка. Преди това кукерско шествие премина по центъра на града.

"На празник с особено нетърпение се обръщаме към изначалните си, български корени, за да се потопим в магията на фолклорната ни традиция и да открием онази нишка, която ни показва, че сме българи и кара сърцето ни да тупти", сподели етнографът от Регионалния исторически музей Лена Кирилова.

Тя напомни, че на този ден: Прощавай!", казват младите. "Простено да ти е!", мъдро благославят старите.

"Искрени, прости и мъдри думи, превърнати от предците ни в празничен ритуал, достигнали и до нас, за да пречистим, душата и съвестта си в началото на великия пост и да ни олекне. Да простиш и да поискаш прошка – толкова лесно и толкова трудно – да обичаме ближния така, както обичаме себе си. Да изпълним сърцето си с мир и любов и да повярваме, че чудото на Христовото Възкресение е възможно. И така, както през пролетта цялата природа се събужда за нов живот и се възражда, дано отново се възроди надеждата, че всеки от нас ще има дом, топлина и любов, така, както са вярвали векове наред другите преди нас", подчерта етнографът.

Лена Кирилова разказа за традициите и обичаите на Сирни Заговезни, достигнали и до днес: Лумвали някога сирнишките огньове, а високите им клади озарявали селата и приканвали сякаш хората със своите огнени шарки, а по поля и ливади тръгвали кукерските дружини. Земята сякаш притихвала в очакване, а въздухът потрепвал под кукерски стъпки – тежки и отмерени, за да натежават от жито класовете. Идат кукерите да възвестят, че иде ред за сеитба, да благословят за здраве,у спорен труд и благодат. А, огънят озарявал страшни чудовища – причудливи маски на животни, грейнали цветя и мъниста, дървени саби на кръста. Запявали хлопките и със стародавни напеви сякаш прогонвали злото. Тогава земята се пробуждала след дългия зимен сън, за да възвести началото на нов живот. А, багри, звуци и благослов се сливали отново в едно.

Кукерски игри бяха представени от професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов. В празника се включиха талантите от представителната танцова студия "Добруджа".

Децата в "Старият Добрич" се включиха в обичая хамкане, при който от дълъг конец от тавана се спуска парче сирене, яйце или халва и най-нетърпеливи първи се устремяват децата – да са здрави, да са им бели зъбките.

Младежите имаха възможност да прескачат огън - за здраве, за пречистване. Дори да стрелят с огнени стрели. А, Лена Кирилова разказа, че стрелите, които ергените хвърляли към дома на избраницата. На другия ден всяка мома знаела коя е най-личната и коя е събрала най-много стрели.


c