Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ученици от Каварна събраха 4 227,18 лева жълти стотинки в подкрепа на Теди

Добри хора от цялата страна се обединиха около благотворителната кампания "Деца помагат на дете". За дни бе събрано голямо количество жълти стотинки, които два дни се преброяваха, за да се стигне до равносметката от 4 227,18 лева.

Инициативата бе организирана от осмокласниците от ПЗГ „Кл. А. Тимирязев” с класен ръководител Теменужка Габракова  в подкрепа на малкия Теди Пиндиков, който е преждевременно роден и с множество заболявания.

Монетите трябваше да бъдат преброени вчера. Поради голямото им количество, обаче това не можа да се случи, въпреки създадената организация за преброяването в Пощенска банка.

Много граждани и фирми се включиха в инициативата на младежите.

Чек за събраната сума ще бъде връчен на майката на Теди утре - 8 март, когато се отбелязва Международният ден на жената.

Над 20 бяха събирателните пунктове в Каварна и Българево, където се събираха жълти стотинки в подкрепа на инициативата на децата от 8″а” клас в Професионалната гимназия.

Това, че обществеността на Каварна отговори с “ДА” на апела на децата от 8″а” на ПЗГ „Кл. А. Тимирязев” е най-добрият пример за това на какво да обръщаме внимание, как заедно можем повече и, че има смисъл да сме добри, уважителни и полезни, сподели Теменужка Габракова.

С жълти стотинки „Деца помагат на дете” в Каварна

Децата решили да събират жълти стотинки, защото си дават сметка, че монетите нямат голяма стойност, но събрани много могат да помогнат на някого. Кампанията им ще продължи до 6 март, когато ще бъдат преброени всички събрани монети. От местен банков клон са се ангажирали да помогнат при броенето. И ще издадат чек, който ще бъде връчен на майката на Теди Пиндиков точно на 8 март, сподели пред Про Нюз Добрич Теменужка Габракова.

Към благородната инициатива на децата заявиха подкрепа още много добри хора. Жълти стотинки се събираха във фризьорските салони „Михаела” и „Нанси”, Филиала за спешна медицинска помощ, Лабораторията в МБАЛ-Каварна, детската ясла, читалището в Каварна, магазин „ТОМИ”, фирма „Тони”, „Инер уил клуб”-Каварна, Тенисклуб-Каварна и много други.

Днес учениците и класната им бяха гости на кмета на Каварна Нина Ставрева. Те бяха поздравени за инициативата да изработят макети на емблематични исторически паметници в навечерието на Националния празник под надслов "България в моето сърце".
Тя им благодари лично, подари им подаръци и патриотичния календар на Община Каварна. Техният класен ръководител получи историческите книги „Освободителните борби на Македония“ на писателя Христо Силянов.

Теди е роден на 28.04.2016 г., цели 12 седмици преди термин. С тегло едва 700 г, той успява да се пребори и след 3 месеца престой в кувьоз се прибира у дома.

Малко преди да навърши две години, той бе успешно опериран в клиника в Истанбул. Парите за операцията бяха събрани от много хора и фирми, които се отзоваха на апела за помощ. Там бе извършена нужната черепно – мозъчна операция. Теди се възстанови бързо от нея, но с това нещата не приключват. Той се нуждае от ежедневни грижи, рехабилитация и работа със специалисти. Всеки месец момченцето се нуждае от рехабилитация, която е на стойност 1000-1200 лева, които не са по силите на майката Надежда Пиндикова, която е самотен родител.

c