Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Изложбата за "кралското" рали "Будапеща-Константинопол, 1912" е вече в Добрич

На 7 март, в зала №5 на Градската художествена галерия беше открита изложбата “Готови за приключение – Автомобилно рали Будапеща-Константинопол, 1912”. До момента, изложбата е домакинствана в Истанбул, Букурещ, София и др. Специално за представянето ѝ в България, към нея са добавени материали на български език, разказващи как тогавашната местна преса отразява преминаването на автомобилистите през територията на страната. Посетителите в галерията ще имат възможност да се развеселят, четейки написаното в медиите по онова време. Както и сега - отзивите достатъчно поляризирани - от едната до другата крайност. Според някои печатни издания - ралито е високо признание за страната ни, докато други възприемат това като своеобразна лудост и прищявка на маджарите, тръгнали на екскурзия.

Проучването и извадките от тогавашната българска преса, са заслуга на Лиана Петрова от Унгарския културен институт в София.

Освен познавателна и историческа стойност, изложбата разказва и за постиженията на фотографията в онези години, когато технологията на заснемане е била в съвсем начална фаза - на фотографска плака. Разбира се, най-любопитното в тази изложба е разказа за перипетиите, които преживяват тогавашните участници в транснационалното рали "Будапеща - Букурещ - В. Търново - Филипопол - Константинопол - София - Видин - Букурещ - Будапеща.

“Готови за приключение – Автомобилно рали Будапеща-Константинопол, 1912” ще гостува и в Добрич

Изложбата се реализира с подкрепата на Унгарския музей на техниката и транспорта, а неин куратор е Пал Недеши. Предоставена е с любезното съдействие на Унгарски културен институт – София и се провежда под патронажа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков

В Художествената галерия на Добрич, изложбата ще гостува до 31 март 2019 г.

c