Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Детска градина „ Здравец“ от Тервел отново оглави класация в пореден руски конкурс

Детска градина № 2 " Здравец" в Тервел от 1 февруари участва в новия проект III Всероссийски конкурс за детско творчество "Малък гений - 2019", който е с международно участие, съобщи за Про Нюз Добрич директорът Диана Йорданова. Конкурсът се провежда от Асоциацията на най-добрите предучилищни образователни организиции и и педагози в Русия. Член на тази асоциация е директорът на детската градина- Диана Йорданова.
Конкурсът се изгражда по педагогическа технология - "индивидуален образователен път" на художественото и творческо развитие на детето. Минавайки "Пътят на малкия гений", детето стъпка по стъпка научава да представя своите знания, преценки, мисли за света около себе си, а след това фантазира, представя и дори се шегува в творческите си творби, използвайки наличните визуални средства.

Детето активира познавателен интерес в света, разширява хоризонтите и творческите способности. Конкурсът включва 3 възможни маршрута, състоящи се от всяко състезание по „Пътя на малкия гений”. Детето придобива опит, повишава се интересът му към визуалната дейност и желанието за творческо създаване, според законите на Доброта и Красотата, желанието за успех се увеличава.
Целта на проекта е да се развият уменията на децата, да се развие творческото им въображение, сами да изработват играчки, деца с ограничени възможности или инвалиди да успеят да работят еднакво и заедно с останалите си връстници.. Има определен маршрут, по който трябва да мине всеки участник.Педагозите на детска градина
" Здравец " се спряха на маршрут «ДИЗАЙН ИГРУШЕК»- изработване на авторски играчки. Направленията по които участват са 7.1- играчки от природни материали.2- кукли от бабината ракла,3.- играчки от хартия , 4.- играчки от отпадъчни материали,5- играчки от солено тесто, 6 играчки от текстилни материали 7- Аз съм дизайнер на нова играчка.Задължително условие на проекта, е децата сами да изработват нещата, да отговарят на възрастта им. Победителите ще изработят авторска играчка и ще покажат на останалите как да играят с нея.Приключи първият етап на конкурса.

До момента детската градина участва със 7 деца, които са класирани от журито на първи етап. Прекрасните малчугани от ДГ“ Здравец“ получиха дипломи със спечелените места на този етап. По направленията, без седмото, което вече се определя като втори етап, който не е приключил, наградите са силно впечатляващи. 18 първи места, 4 втори и две трети места.

До момента участваме със 7 деца, които са класирани от журито на първи етап.. Проектът стартира на 1 февруари и ще приключи на 15 май. Двете градини работят от 3 години вече заедно. Директорът посети официално през 2017 година Москва, по покана на Директорът на Асоциацията, където подписаха официален документ и споразумение за съвместна работа в годините напред. Вече имаме две спечелени награди- златен медал и първа степен за пресъздаване на български народен обичай и кукли от царевична шума.

Втората награда е получена тази година " Победитель 2018 года".- на тема Психологически приказки за деца от предучилищна възраст. По покана на Асоциацията на най-добрите предучилищни образователни организиции и педагози в Русия, учителите от Детска градина „Здравец“ заминават за една седмица през месец юни в град Коломна, Московска област. Ще присъстват официално но Пети юбилей на Детска градина“ Матрьошка“, ще бъдат участници на организирана от Министерството на руското образование - кръгла маса, на която ще бъдат представени българските начини на образование и възпитание на децата от предучилищна възраст, ролята на игрите, сътрудничеството между двете детски градини , общите обичаи и традиции.

c