Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Тригодишна бюджетна прогноза в Община Тервел: местните приходи се запазват

Равнището на местните приходи в Община Тервел през следващите три години ще се задържи на нивото на постъпленията към момента – около и малко над 2,7 милиона лева. Това предвижда средносрочната бюджетна прогноза за местни дейности за периода 2020-2022 г., приета на последното заседание на Общинския съвет.  Като цяло, Община Тервел има ниско равнище на местни приходи, което много трудно покрива все по-социално ориентираната общинска политика и увеличаването на броя на видовете и потребителите при общинските услуги, поясни зам.-кметът Диана Илиева. В този смисъл, според специалистите, управлението на общината следва да е резервирано към предложения за намаляване на размера на таксите за общински услуги, които в преобладаващата си част са по-ниски от тези, събирани от редица други общини в страната. 

          Приет бе  отчетът на председателя на Общинския съвет за второто шестмесечие на 2018 г. Проведени са шест заседания и са приети 76 решения, сред които няма върнати и оспорени от Областния управител. 66 от предложенията са внесени от кмета на общината, девет – от председателя на Общинския съвет,  едно предложение е от общински съветник. Един общински съветник е подал оставка – Маргарита Ковачева от МК “За нов Тервел“. Нейното място е заето от Юнал Хамид. За заплати и осигурителни вноски на общинските съветници за втората половина на годината са изразходвани 83 285 лв., а за издръжка – 7 349 лв., сочат данните от отчета. Гласуван бе и отчет на кмета на Общината за изпълнение на решенията на местния парламент.

 Съветниците дадоха карт бланш и на предложението за  издаване на разрешение за ползване на воден обект на наемателя на  язовир „Тервел“. Целта на разрешението е развъждане на шаранови риби. Сред гласуваните решения е и това – за  отдаване под наем на общински земеделски земи за срок от пет стопански години. Земеделците, които проявяват интерес към наемане на земеделски земи, трябва да проследяват обявите за насрочване на предстоящите търгове в средствата за масово осведомяване. Приети са още два документа – годишен доклад за изпълнение на плана за младежта през 2018 г. и план за работата на Общинския съвет до края на мандата му. Сесията за този месец е насрочена за 29 март. В дневния са включени  доклади за изпълнение на Стратегията за развитие на социалните услуги, общинска Програма за закрила на детето, план за изпълнение на интеграционни политики, отчет на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

c