Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Правят първа копка на новия храм „Св. Лука” в Добрич преди Благовещение

Голямо дарение за новия храм „Св. Лука” в Добрич направи строителят "Русевстрой" ЕООД

За огромен жест на строителната фирма "Русевстрой" ЕООД, избрана да изгради новия храм в кв. „Добротица” в Добрич, се отказва от печалбата си. Благодарение на това, нужните средства за строителството намаляват почти наполовина.

Това съобщи за Про Нюз Добрич Петър Димитров, председателят на църковното настоятелство.  Той благодари за огромния жест на собственика на компанията Ташко Русев и отбеляза, че при строеж на нов храм такъв огромен жест е рядкост.

„Когато разбра, че ще сторим храм, той дойде при мен и предложи да построи църквата без никаква печалба. Заяви, че се лишава от нея. А, тя е около 50 процента от стойността на проекта”, сподели отец Петър.

Прогнозата е била строителството на църквата да възлезе на над 600 000 лева. Ташко Русев обаче заявил, че ще я построи за 350 000 лева, като дарява цялата печалба на църковното настоятелство. При тези обстоятелства, с подкрепата и на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, няма да се провежда конкурс за изпълнител.

При разговор с владиката вчера е уточнено, че първата копка на новия храм ще е около 25 март, Благовещение. Най-вероятно дни преди големия празник.

Теренът е изчистен и напълно изравнен, за което съм много благодарен на Общината, каза отец Петър.

Тези дни трябва да се определи и точката, където ще е олтарът на църквата, за да се направи там първата копка.

По банковата сметка на Църковното настоятелство на храм „Свети Лука Кримски” има 20 000 лева. От Община Добрич също има уверение да помогне съграждането на храма.

„Надявам се, че парите за храма ще могат да се намерят. Идеята е материалите да бъдат дарение. Ще посетя Камарата на строителните хипермаркети в България, от които ще искам да дарят материали, за да понижим цената на храма под 200 000 лева. По този начин спестените средства ще могат да се използват за изографисването”, обясни отец Петър Димитров.

Архитектурният проект в идейна фаза е дело на арх. Петър Николов от Община Добрич и се предоставя безвъзмездно в името на каузата. Той е разработен, според изискванията на канона и традициите на Българската православна църква

Молитвеният дом ще бъде разположен в парцел, отреден в общия устройствен план на квартал Добротица”. Парцелът още преди 15 години е заплануван за строеж на църква. Намира се между блок 35, блок 40 и Дома за медико социални грижи за деца в квартал “Добротица”. С решение на Общинския съвет той бе предоставен за изграждане на храма.

Новият молитвен дом ще е уникален като сграда и като храм, не само за Добрич, но и за цялата област. Той ще бъде кръстокуполен с камбанария, като застроената площ ще достига 220 квадратни метра.

Това, което ще го отличава от другите църкви, е височината – в най-високата си част храм „Свети Лука Кримски” ще се издига до 16 метра. Другото, което ще го отличава, е куполът в средата на храма. Сега в Добрич има само един такъв – „Света Троица”, но куполът на новия ще е много по-широк и висок, което го прави уникален за Добрич и областта, коментира отец Петър.

В новия храм ще бъде положена частица от мощите на Св.Лука Кримски, която отец Петър е получил в дар при посещението си в храм в Украйна преди години. Сега тя се съхранява в храм „Света Троица”.

c