Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Кметът на с. Оброчище: Преди 141 години България възкръсва за нов живот

„Днес е свещена дата за всички нас, защото на този ден преди 141 г. след 5-вековно османско робство, България възкръсва за нов живот. Една империя признава свободата на един малък, но корав народ”, каза в словото си по повод Националния празник 3 март кметът на село Оброчище Данаил Караджов.

В най-голямото село в община Балчик днес признателните потомци се поклониха пред паметта на героите, загинали за свободата на България.

„3-и март е доказателство, че жертвите от Априлското въстание не са били напразни, че 15 хиляди доброволци, загинали, сражавайки се в руско-турската освободителна война, са дали живота си в името на нещо свято - в името на България!”, каза още в словото си кметът. Той подчерта, че „Пътят на свободата, пътят до трети март започва от хайдушките пътеки, минава през нелегалните комитети на Левски, узрява в саможертвата, изкачва стръмните сипеи на Ботевия Вола, минава през Плевенската епопея и героичната отбрана на Шипка, за да се стигне до днешната свещена дата.”

Отбелязването на националния празник продължи със стихове и танци в изпълнение на възпитаници на народно читалище „Просвета” в с. Оброчище.
Накрая всички се хванаха на голямо българско хоро в центъра на селото.

Снимки: НЧ "Просвета"

c