Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Каварна отбеляза 141 години от Освобождението на България от турско робство

"Нашата осъзнатата стойност на Свободата е в отговорността ни пред  мъчениците, които платиха цената си в името на светлия идеал на чистата и свята република. И днес сме тук за да отдадем заслужено признание към подвига на онези, които сътвориха свободата ни, но свободата на един народ не е само уважение към миналото, тя е необходимост и в настоящето, необходимост да мислим свободно, да говорим свободно, смело да се изправяме срещу несправедливостите днес. За свободата се воюва всеки ден и не по отделно, а заедно в единение и съгласие. Нека потърсим единението в името на това да бъдем свободни хора, нека работим за съхраняване на гордия български дух и просперитета на България. Честит национален празник, уважаеми каварненци .Поклон пред светлата памет на героите дали живота си за освобождението на Родината.", поздрави всички кметът на Община Каварна Нина Ставрева.

В чест на празника Тодор Червеняков прочете тематичното есе “Раждането на свободата- герои и памет” на Йоана Кръстева, ученичка в ОУ”Йордан Йовков”-победител в ученическия конкурс организиран от Община Каварна .Вокална академия “Каварна” при НЧ “Съгласие-1890” също се включиха в празничната програма с изпълнение на песен.

В полагането на венци и цветя се включиха Община Каварна, Общински съвет- Каварна, Исторически музей- Каварна, НЧ „Съгласие-1890“, Общинско предприятие „Чиракман“, училища, детски градини, политически партии и много граждани. 

Празничната програма завърши с традиционно българско хоро, което е част от инициативата на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“, в която се включи и Община Каварна.

c