Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Добрич чества 141 години от Освобождението от османско иго

Честването на 141 години от Освобождението на България от османско владичество в Добрич ще започне от 9.30 часа пред паметника на Васил Левски, където ще бъде отслужена панихида от добрички духовници в памет на героите на Освобождението на България. Празничен водосвет ще благослови добруджанци за здраве и благополучие.

За първи път на националния празник на България Община Добрич ще проведе празнично шествие, което ще тръгне в 10.00 часа от храм „Свети Георги“ и ще стигне до мястото на тържествения ритуал - мемориалния комплекс „Хан Аспарух“. Нарекли сме шествието „Първите“, защото ще бъде предвождано от портретите на 11 видни възрожденци, поставили началото и участвали в борбите на народа ни за новобългарска просвета, църковна независимост и национално освобождение: Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, д-р Петър Берон,  Васил Априлов, Иларион Макариополски, Неофит Бозвели, Екзарх Антим І, Г. С. Раковски, В. Левски, Л. Каравелов, Хр. Ботев, както и на онези българи, които са свързали своето име с освободителните борби на Добрич и Добруджа и чиито снимки са налични към момента в архивните фондове - Ивън Кършовски, Анастасия Димитрова, Иван хаджи Вълков, Кръстю Мирски, Стефан Караджа и Стефан Баев. Идеята е, шествието да стане традиционно, а към плеядата личности всяка година да бъдат добавяни нови имена. Тази година портретите ще носят ученици от  СУ „П. Р. Славейков“. 

В 10.30 часа на Мемориалния комплекс „Хан Аспарух“ ще започне тържествен ритуал с отдаване на военни почести на всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за нашето Освобождение.

За празничната атмосфера ще допринесе и празничен концерт на ПФА „Добруджа“ от 12.00 часа на Площад „Свобода“.

За всички добричлии и за гостите на града са организирани от 9.00 до 17.00 часа Дни на отворените врати в Музея в Градски парк „Свети Георги“ и Военно гробище музей. Посетители ще посреща от 11.00 до 17.00 часа и Художествената Галерия.

През целия ден ще бъдат поднасяни цветя на паметниците на видни дейци за Освобождението на България.    

c