Водещи новини - дясно Общество

3 март в Добрич (фоторепортаж)

Добрич отбеляза тържествено 141 години от Освобождението на България.

Пред паметника на Васил Левски бе отслужена панихида от отец Стоян Димов в памет на героите, дали живота си за Освобождението на България от турско иго.

За първи път Община Добрич организира на Националния празник на България празнично шествие „ПЪРВИТЕ“, предвождано от портретите на 11 видни възрожденци, поставили началото и участвали в борбите на народа ни за новобългарска просвета, църковна независимост и национално освобождение. Учениците на СУ „П.Р.Славейков“ бяха удостоени с честта да предвождат шествието, носейки портретите на първите: Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Васил Априлов, Иларион Макариополски, Неофит Бозвели, Екзарх Антим І, Г. С. Раковски, В. Левски, Л. Каравелов, Хр. Ботев, както и на онези българи, които са свързали своето име с освободителните борби на Добрич и Добруджа и чиито снимки са налични към момента в архивните фондове – Иван Кършовски, Анастасия Димитрова, Иван Хадживълков, Кръстю Мирски, Стефан Караджа и Стефан Баев. Шествието бе предвождано от ученици от СУ „П. Р. Славейков“ и в него се включиха училища, официални лица, представители на културни институти, граждани.

На Мемориалния комплекс „Хан Аспарух“ с тържествен ритуал с отдаване на военни почести от Военноморските сили – Варна добричката общественост се поклони пред всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за нашето Освобождение.

Бяха положени венци и цветя от името на Община Добрич, Областна управа, политически партии, народни представители, видни общественици, организации, граждани.

Follow Me:

Related Posts

  1. йохо says:

    Ооо, за пръв път чувам, че еуропейскиъ съюз ни освободил от турските представители! Щях да си умра в невежество! Тенкю!

  2. йохо says:

    Както е казано: една снимка говори много повече от писмен текст. Предполага се, че трябва да има знамена на освободения и на освободителя – тук са на България и на ЕС!?

  3. йохо says:

    Тоя сайт само аз ли го чета от време на време? Никъде, никакви коментари?! Или всички са оффце за стригане и доене?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *