Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

С поредица от събития за 3 март Тервел почете героите

С редица събития в Тервел бе почетен големият ден на България, денят на Освобождението – 3 март, информират от Общината.

Децата от ДГ 1 „Детелина“ град Тервел отпразнуваха тържествено този ден. На него бе посветено тържеството „Приказка за свободата“ на децата от подготвителните групи „Калинка“  и „Пчелица“, което се проведе на 28 февруари в навечерието на празника. В своя мини спектакъл малките патриоти рецитираха стихотворения, пяха възрожденски песни, играха танци. Официални гости бяха родители, представители на Община Тервел и инж. Костадин Станчев - общински съветник и виден общественик. Той подари на децата българския трибагреник, книжки и портрети на героите, напомняйки  им да пазят скъп спомен за тези,които са загинали,за да живеем  днес свободни.

Също на 28 февруари, в зрителната зала на НЧ „Д. Дончев-Доктора“ гр. Тервел, тервелчани присъстваха на Празничен концерт-спектакъл на Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“ гр. Търговище с надслов „Свободата… святата“. Приветствено слово за Освобождението и Националния празник на Република България поднесе Заместник- кметът г-жа Дияна Илиева. В повече от едночасовата програма на сцената оживя истинска феерия от музика, песен и танц, облечени в неземно красивите шевици по костюмите на изпълнителите. Певци, музиканти и танцьори с много труд и жар творят съзвучие, идещо от дълбините на вековете, но притурило в унисон и багрите на днешния век. Кулминация на спектакъла бе танцът „Българка“, награден от Съюза на музикалните и танцовите дейци с най- голямото отличие „Кристална лира“. На финала главният художествен ръководител Любчо Василев представи своите колеги- диригентът на оркестъра Йордан Ангелов и Вокалният диригент Светла Стаменова, след което благодари за поканата на Кмета на Община Тервел инж. Живко Георгиев.

На 1 март учениците и учителите от СУ „Йордан Йовков“ гр. Тервел пресъздадоха своето поклонение пред героите, отдали живота си за нашето Освобождение. След приветствието на директора на училището Атанас Недялков, младите хора рецитираха познати и непознати стихове, представиха драматазиция на част от „Изпит“ от романът-епопея „Под игото“, танцуваха и пяха в името на България.

c